Monday, October 8, 2007

Steamed Fruitcakes

the story:
it was a time when I was newly married, I tasted this kind of cake and I asked for the recipe, unfortunately not everyone is willing to share . Longing for long, I had finally found it in resepi.net and tested it... Whoaaa.... the four hours steaming is worthwhile...thanks rnet....

KEK KUKUS BUAH NORAZIE
Sumber : Norazie resepi.net

Bahan-bahan:
600g Tepung gandum [ambil segenggam asingkan]
2 tin butter golden churn atau yg sama berat = 680g
600g gula pasir [bahagi 2 - 300g utk gula hangus
800g-1kg mix fruit
1 st serbuk buah pala
2 st bikarbonat of soda
2 st cream of tartar
Esen limau setengah botol
Telur A - 5 biji [kalau B- 8 biji]*
kertas minyak utk alas loyang*
aluminium foil utk tutup loyang

Cara Membuatnya
Panaskan kukus - air hampir penuh.
Masukkan butter, gula 300g, esen limau , pukul hingga kembang.Masukkan telur satu persatu. Pukul agak2 dah rata, cukup.
Ayak tepung gandum + bikarbonat + cream of tartar + serbuk buah pala.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dlm adunan telur tadi.
Putar hingga sebati, tutup mesin dulu.
Panaskan gula 300g kalau dpt dlm bekas yg non stick..kalau tak, apa2 pun boleh..janji boleh pegang utk tuang nanti.
Masak hingga warna coklat gelap dan berbuih-buih halus.Hidupkan balik mixer jalan perlahan dlm 1.5 kelajuan.Tutup api gula hangus.Tuangkan perlahan-lahan ke dalam adunan [mixer jalan yea]A
pabila dah habis tuang, naikan kelajuan hingga sebati, stop.
Pastikan air dalam kukusan sudah mendidih. Apabila air sudah mendidih, gaul segenggam tepung tadi dengan mix fruit. (Jangan gaul kuat-kuat. Cukup untuk sadur luaran mix fruit itu.Masukkan mix fruit ke dalam adunan tepung, gaul dgn senduk, agak-agak rata saja cukup, jangan terover.
2 Loyang 8x8 alas dgn kertas minyak, tuang adunan ke dalam loyang.
Sebelum tuang gaul rata buah-buah supaya dapat bahagi sama banyak setiap loyang.
Cover dengan aluminium foil. Kemas dan klipkan ke tepi-tepi loyang supaya tidak masuk air.Masuk di dalam kukusan 2 tingkat.
Selepas 2 jam atau 1 1/2 jam boleh ditambah air panas.Kukus minimum 4 jam atau 5 jam kalau larat tunggu.

Lawak skit...: Kata orang kek ni tahan sebulan. Kat rumah I, tahan 3 - 4 hari jer....

3 comments:

idham said...

read what u wrote and what u did for D....

wonderful!

May God bless u...

idham

cikMilah said...

Abg Idham,
All that happenned with izin Allah.

Thank-you for dropping by and leave comment. You had inspire me to get out of my chrysalis. You do wonderful, too.

[Budhe Ndari] said...

wah lezat sepertinya,. ada photo kek yang sudah jadi tidak? budhe penasara n ^^