Sunday, December 9, 2007

Sausage Rolled in Oats




Quick, easy and yummy. Almost every weekend I made it . Quite a lot...err..about 3 dozens and keep it refrigerated in a tight tupperware container. With 3 growing kids , at least I saved sometimes preparing a good nutricious breakfast. Usually they will take extra to school as friends like to share too.




10 sausage - cooked
10 slices of bread
2 cups oats
3 spoonful flour + water , mix to form a thick batter

Flattened bread. Roll in the sausage and glue at the edge with flour batter.
Brush the roll completely with batter to include both end. While batter is still sticky roll in oats to make it fully coated.
Dap in between both palm to compress the oats.
Deep fry in hot oil till browing. Cover with kithen towel to absorb excess oil.

6 comments:

ainizakri said...

Cik Milah

Ini jugalah antara menu yg anak-anak gemar, cuma sekrang ni stok sausage di jepun dah habis, kena tunggu dlm sebulan lagi.. Saya letak telur n cheese..sedap gak..cuma tak la bulat lawa cam kalau kita letak sausage..janji anak2 suka makan...

Salam kenal..err...dah semabng sakan, baru saya nak bagi salam..kekekek

~albazrah~ said...

Aduh, sedapnya kak cik. Awat buat sendiri tak rasa teringin sampai macam ni.

cikMilah said...

Salam kenal Aini.
T/kasih sudi berkunjung. Cheese dengan telur ...boleh try ni.

Dikma,
setengah oarang kalau buat sendiri rasa cam tak best. Mai la umah kakcik, kita buat sama-sama...

Kak Elle said...

cikmilah insya'allah one day teringin juga ke Penang lagi ..last visit agak 18 yrs ago termasuk Langkawi juga...fly to P then L masa tu ...agak skg byk berbeza kan?

selalu nya saya buat deep in beaten eggs sebelum di goreng ada kat dapurkakelle methods nya.

cikMilah said...

18 years... aduh lama tu...
With egg is definitely good. It looks better too...

tulipurple said...

salam perkenalan :,)
i like N3 pasal teen muslim tu.
ihiks' by the way,sausage tu sis fried ke boiled je?mana lg sedap ek...best gak kitchen sis nie ek,ringkas n delicious!
lagi satu...cantik aaa eggs holder tu!!unique!