Thursday, January 17, 2008

Moist Chocolate Cake


Lama mencari kek coklat yang bagus, yang ini sesuai membelai tekak ku...
Tak rugi berguru...Untuk ganache, hanya campurkan cooking choc dan crisco, cairkan dalam double broiler, sejukkan dan sapu mengikut alunan tangan......
RICH CHOCOLATE MOIST CAKE
(ANDREW KOW COOKING CLASS)

160gm butter
300gm castor sugar
3 eggs (grade A)
1 tsp vanilla
Sift all together:
220gm flour (rose brand)
60gm cocoa powder
1 tsp bicarbonate soda
1 ¼ tsp baking powder
200ml water

Make a paste by adding all below:
½ tsp salt
1 tsp Nescafe + 1 tbsp hot water => paste / option with 1 tsp coffee emuco
1 tsp cocoa emulco
Whisk butter and sugar until creamy. Add egg one by one, beat well after each addition. Add in essence vanilla. Put flour alternately with water and stir using wooden spatula. Lastly add the paste and mix evenly. Pour into 8 in x 8 in pan and bake for 45-60 minutes.

7 comments:

drNO said...

menggoda dan tergoda dgn kek coklat ni...
insyallah, kalau sempat, boleh la try buat...

tulipurple said...

perghhh...meleleh ayaq lioq che!
sis,che blk penang kalu,nak pi makan kek ni umah sis bley ka?huhu~~!
sy dok cari gak resipi 'moih' asyura,takdak pun...ke sy yg tak jumpa...mengidam nie..haha.

cikMilah said...

drNo,
silakan silakan, simple jer kek ni..

cikMilah said...

Laa...cek org Penang ka...mai, mai mai...boleh aihh,dok pulau ka seberang sini...

MamaFaMi said...

Cantiknya kek cekelat Cik Milah

teha said...

wah tergoda tgk kek!
btw jom singgah tgk shawls cantik2 kt sini.cara pemakaian pn ada :)

diana said...

mcm mana nak buat tooping dia?