Posts

Showing posts from June, 2008

Prawn in Pineapple Sauce

Image
I was asked to prepare nasi pengantin when I was back to my MIL's home yesterday. It was a last minute call, but not to dissappoint Kak Kiah & Abg Bob the next door neighbours' request, I make a quick stir fry shimp and decorate as simple as it is....KakKiah herself made her signature Rendang Hati amongst the list of the menu for her son's wedding.

I use...
1 kg medium shrimp, come people say prawn 3 pcs canned pineapple ring 3 tsbp juice
1 biji red chilly (de-seed )
1 bulb big union
2 bulbs garlics
1 tsbp thick soy sauce
3 tsbp oil
1/5 cup tamarind juice - dilute
2 pcs kaffir lime leaf
salt and sugar to taste

My way.... . Blend pineapple and the juice to make a fine paste - add water if it is too thick. . Blend chilly, union and garlic.
· Saute blended chillies until fragrant and add tamarind juice.
· Let it simmer for a while then add in dark soy sauce salt, sugar and pineapple sauce. · Lastly put in all shrimp. It's done when shimp change color, but for this time I made it cook …

Haw Flakes Layer Cake

Image
Anak penakan kita Nana mengandung dan nak kek lapis asam yang Maksu buat.., teringin nak makan. Ermmm,kesian pulak dengar, mengaku sajalah Maksu akan usahakan ...macam la terror melapis ni...padahal tak pernah buat pun ...Lagi sekali percubaan berani mati. Terrer jadi terrorist kek lapis kot ya! Sekali lalu ingat nak tepon my biras yang kerja kat Penjara PP tu, kek Lapis Asam dari sana sedap jugak. Tiap kali raya dia kan bawa balik ke rumah MIL kek ni.. itu pasal den banyak lemak seguni pasal supply kek lapis asam ni memang sentiasa ada .. he he he . Tapi kesian la kan, Nana punya requirement "nak kek lapis asam yang Maksu buat". Paham tu? Teringat masa dia mengandung anak kedua dulu, minta nak kek coklat, waktu tu kita pun dalam pantang lepas ectopic ops...By the time kita buat, dan call depa mai ambik kek, depa kata dia baaaaru bersalin pagi tadi.. uhuks...sampai la ni tiap kali Tok Aunty jumpa baby tu Sofia Jasmine namanya, teringat saja kek coklat! Tak nak la pisang berbu…

Ketupat Sotong

Image
Akhirnya selepas 2 minggu mengidam saya makan ketupat sotong hari ini. Sebagai orang utara kawin pulak dengan orang senegeri, ketupat sotong ialah menu yang asing bagi kami. Tak dapat saya bayangkan apalah rasanya bila pulut disumbat ke dalam sotong kemudian di rebus dalam santan , halba, bawang dan halia. Saya ciplak resepi dari sifu masakan kak Hanieliza dan mencari-cari sotong yang sesuai. Kata suami, kalau tengok dalam gambar ni kena cari sotong jarum. Susah pulak mencari sotong yang panjang-panjang tu sekarang ni. Lagipun saya malas nak ke pasar borong. Jauh dan sesak! Bila jumpa sotong yang segar kat kedai saya pun ambil, tapi bentuknya besar dan kontot. Sayapnya pulak tirus dari bahagian atas ke bawah. Ini sotong buluh la... kata suami. Buluh pun buluh lah janji sotong....Itu syaratnya nak buat ketupat sotong kan. Lagipun isinya tebal....Untuk eksperimen ni saya masak 2 ekor saja.. Satu persatu saya ikut resepi kak Liza dengan taatnya. Selesai masukkan pulut dalam sotong... ala…

Eggless Fruitcake

Image
Source: Zairah - Rnet.

250g butter
4 cups self raising flour (I used:400g plain flour+1tsp baking powder+1 tsp bicarbonate soda)
3 cups water (550ml)
2 cups dried fruits (280g)
1 cup firmly packed light brown sugar (200g)
1 tsb bicarbonate soda
Put butter, dried fruits, water and brown sugar in a large pot and bring to boil over a slow heat. Stir occasionally until all the ingredients dissolved. Put aside and let it cooling off. Sieve flour with baking powder and bicarbonate soda.While the boiled ingredient is still warm, sprinkle 1 tsb bicarbonate soda and stir slowly until the powder dissolved. Then add in flour and then mix well.
Put into 9" x 9" OR 12" x 8 " pan. Bake in the pre-heated oven for 35 -40 minutes.