Monday, June 16, 2008

Ketupat Sotong

Akhirnya selepas 2 minggu mengidam saya makan ketupat sotong hari ini. Sebagai orang utara kawin pulak dengan orang senegeri, ketupat sotong ialah menu yang asing bagi kami. Tak dapat saya bayangkan apalah rasanya bila pulut disumbat ke dalam sotong kemudian di rebus dalam santan , halba, bawang dan halia. Saya ciplak resepi dari sifu masakan kak Hanieliza dan mencari-cari sotong yang sesuai. Kata suami, kalau tengok dalam gambar ni kena cari sotong jarum. Susah pulak mencari sotong yang panjang-panjang tu sekarang ni. Lagipun saya malas nak ke pasar borong. Jauh dan sesak! Bila jumpa sotong yang segar kat kedai saya pun ambil, tapi bentuknya besar dan kontot. Sayapnya pulak tirus dari bahagian atas ke bawah. Ini sotong buluh la... kata suami. Buluh pun buluh lah janji sotong....Itu syaratnya nak buat ketupat sotong kan. Lagipun isinya tebal....Untuk eksperimen ni saya masak 2 ekor saja.. Satu persatu saya ikut resepi kak Liza dengan taatnya. Selesai masukkan pulut dalam sotong... alamak, macam penyu bentuk ketupatku! Selepas di rebus, bentuknya tak berubah jugak.
Macamana nak makan pulak? makan sebagai lauk sampingan atau sebagai hidangan utama. Ketupat biasa ada rendangnya., , ketupat sotong ni apa lawannya?
Dalam terkebil-kebil tu teringat ada lagi kuah sambal tumis sotong kering semalam... ok lah tu. Ada pulak sserunding daging yang di beli dari T'ganu dulu....hah, jadik!

12 comments:

Jun :) said...

hahha, cik milah...akak pon x pernah wat n mkn ni, tgk pernah ler...walaupon dh dok east coast lama dulu, x pernah try. sedap k?

Ana said...

Salam kak cik...wah percubaan yang berani ni...kalo ana mesti rasa lorat nak cuba..takut jap gi tak jadi satu hal...tak dak org nak makan pula...tapi to me...i love this recipe..hope will have a great chance to taste it one fine day heheheh

Ana said...

Kak cik napa ana ada problem nak leave komen ni....

tulipurple said...

fuiyoooo...menyelerakan!gambarnye pun cantik shoot nye!baca nie baru saya tau ada sotong jarum,sotong buluh...hehe,selalunye beli jer,janji sedap dibedal..hehe.

rani said...

Salam no k.cik...
canti presentation sotong ni nampak menyelerakan...penah juga buat sebab teringin, sedap juga dilayan sekali sekala...oooo bila nk balik kedah??? nk jumpa??? Insyaallah bole..ni mail rani apa-apa bg taw nooo nuwairani@gmail.com

rinnchan said...

Salam kakcik...
KakRinn pun jakun gak bila tengok sotong sumbat ni keh keh keh. Soklan serupa jugak yg kakrinn tanya diri sendiri...lagu manaaaaa la nak makan benda alah ni.. nak try pun tak tergamak. Tapi kalau ada org kasi..heh heh, boleh jugak ekk sesekali rasa..

Kakcik dah try tuuu....apa komen ???

Ana said...

salam kak cik, ala kak cik dok dekat ja kan...apa kata kita buat cam sistem barter nanti..kak cik mai umah ana bawa ketupat sotong ni ana lak buat mee udang/ketam tu kat kak cik...ahaks...jemput la mai kalo sudi...tq

ummi said...

Salam cik milah, akak pun x penah buat tp selalu dapat makan..keh keh..x tau la berapa kali dah member akak cakap senang jek nk buat..tp x terbuat pun...salute la milah rajin gak buat! Best masuk sini, sume tgk rasa terliur lah!

cikMilah said...

Jun...habis sekaligus jer.. sedap la kot.. he he he, masuk bakul angkat sendirk ni..

Ya btulll ana, ini memang percubaan berani mati..sesekali boleh la.sbb leamk sotong camput lemak santan tu.. memang lemak-lemak lemak!Sedap tu sedap jugak...

cikMilah said...

tulip, akak pun sama.. dah 15 tahun kawen, baru ni dia ajar kita pasal sotong-sotong ni semua.. he he heh, seb baik buat ketupat sotong kan.. kalau tak , memang tak taw.....

Rani, actually ketupat ni nak makan denagn apa? hi hi hi..

Rinn, not bad.. macam kata Rani,
boleh dilayan sekali sekala...

cikMilah said...

Ana, Set! pertemuan antara sotong dan udang..dari laut ke permatang sawah... ewah.. nak buat ayat macam zatidhati tapi tak reti.. he heheh
nanti kita coling-coling

cikMilah said...

Ummi, thank for coming by...betul tak susah nak buat tapi rasanya next tm ekean letak halbadgn halia tu lebih skit, kasi panas lagi... :)