Sunday, August 3, 2008

Cappucino Muffin

I completely stopped myself taking coffee due to the after taking gassy effect but looking at the left over favorite coffee powder in my breakfast cabinet really killing me each days..He he he... let's make another way enjoying it which hopefully with less effect yet the aroma is still lingers....

I used:
2 cups plain flour
11/4 teaspoon baking powder
1 cup soft brown sugar
1/4 cup fresh milk
lemon juice
1 egg
1 cup black coffee - I used 1 full teaspoon moccona instant coffee


Mix fresh milk and lemon juice to form a sour cream. Set aside.
Sift flour and baling powder then mix in brown sugar.
Beat sour cream and egg then pour into flour mix together with coffee. Mix until weel combined.
Fill up 3/4 of a small muffin cup and bake or 15 -18 mins.

10 comments:

(^oo^) bad girl (^oo^) said...
This comment has been removed by a blog administrator.
lee lin said...

sama je kot effectnya...?

cikMilah said...

Lee lin,
tak ade fening makan ini muffin, kalau minum coffe tu, ada rasa ding dong sket!

Ana said...

kak cik cantiknya muffin cappucino ni...hmmm mesti harum bau coffee tu kan...nak buat la nanti..ana kekadang buat muffin tak jadi huhuhuhu...

INASALY said...

SALAM K.CHICK..BEST YEA MUFFIN TU..TP LINA X SUKA BUAT MUFFIN SEBB SELALU X NAIK GEBU CAM ORG LAIN BUAT..SELLAU TGK BLOG AKAK TP X TINGGAL KOMEN ASYIK FAILED AJE...

cookinbuzz said...

Come nye muffin! Cookinbuzz minum kopi ginseng, tak pening...

Ada beza ke guna brown sugar ngan gula biasa. Dah lama musykil.

akakerin said...

Cik milah, kita dah lama tengok resepi samperit resepi lama you tu, tunggulah nanti kita nak cuba buat.

ummi said...

salam cikmilah..cantiknya samperit tu...ish mesti sedap nih! Boleh tempah kot..Ummi ni maleh betul nak menerap kuih, hehe..*psssttt, Cikmilah, cantik lah bekas muffi tu..!

cikMilah said...

To Ana:
aha... harum sampai jiran sebelah tegur....sikit lagi nak sampai umah Inasally....he he he

To Lina:
tak pa.. lama2 jadi la tu...
selalu masuk blog je....mai la umah..panjat tangga tu..wink!

To Cookinbuzz;
brown suga in malay is gula perang, warna dia coklat muda, texture dia macam caster sugar.
Gula perang bukan gula merah ya, kalau gula merah tu dah pekat sangat kot...

Akakerin,
raya ni buat ya...pass mai kakcik sepiring.. he heh eh


Ummi.. apa salahnya tempah, kot sampai KL nanti samperit jadi serbuk.. hi hi hi.
Pst....itu bekas arrr, sumbangsih dari dinda Tulipurple kita....
cantik kan!

MIA said...

Assalamualaikum Cik Milah, saya suka la blog awak..tambah-tambah tengok kueh semperit ni mengingatkan saya kat mak saya kat kpg..hu hu..saya link kan blog cik milah kat blog saya.ada masa singgah la ye..