Friday, September 19, 2008

Besamah Daging

250g daging pejal
2 sudu rempah kari
1 sudu jintan manis ( biji yer.. BUKAN serbuk jintan yang siap tu )
5-6 bawang merah yang besar
2 bawang putih
i inci halia
satu cawan santan pekat
garam , gula merah secukup rasa

Tumisan:
bawang merah , kulit kayu manis bunga lawang dan bunga cengkih secukupnya.

Potong daging anggaran 2 inci x 2 inci, dengan ketebalan 1/2 inci kemudian bersihkan.
Tumbuk jintan manis sampai betul-betul lumat, tambah semua bawang dan halia dan tumbuk lagi kemudian campurkan dengan rempah kari. Gaul rempahan ini bersama sedikit garam pada daging dan ketepikan sebentar.

Tumis bahan tumisan hingga wangi kemudian masukkan daging damn kacau rata hingga mesra. Masak dengan api kecil hingga daging empuk dan pecah minyak. Masukkan garam dan gula merah mengikut rasa. Campurkan santan dan masak lagi dengan api sederhana hingga mendidih. Bila kuah danh mula pekat,siaplah tu...
Sedap dengan apa-apa nasi sekali pun!

Tuesday, September 16, 2008

Putu Kacang

Aruah mak memang pakar membuat put kacang. Kuih buatan mak relai dalam mulut. Saya cuma melihat mak membuatnya, tak kisah nak tanya ke, nak salin ke. Pandai makan saja. Bila mak telah tiada, terkulat-kulat la mencari...tapi yang ada dalam pasaran tak menepati citarasa. Resepi kuih ini saya ambil dari buku Kuih Muih Utara tulisan Datuk Zakiah Hanum. Resepi Datuk Zakiah 100% menjadi pada setiap kali saya mencubanya. Berbaloi saya bayar berpuluh ringgit untuk buku seperti ini.



600 g kacang hijau
600 gula halus ( saya gunakan gula pasir yang dikisar dan di ayak)
Acuan putu kacang


Goreng kacang hijau, buang kulit dan kisar hingga lumat kemudian di ayak.
Gaul serbuk kacang dan serbuk gula dan basahkan tapak tangan semasa menggaul untuk melembabkan adunan. Campuran ini di buat sedikit sedikit, kemudian tekan kedalam acuan hingga padat. Terbalikkan acuan,. ketuk perlahan-lahan hingga putu kacang keluar dari acuan.
Jemur dibawah panas matahari yang sederhana, kemudian simpan dalam bekas kedap udara.

Thursday, September 11, 2008

Daging Merah


The actual authentic Thai cooking style needs us to boil chunky meat in red food coloring for about an hour so as the color penetrate through meat and it look nice. I am not good at it as meat usually turn hard and it is hard to chew even after it's sliced thinly. Moreover, I usually not having that luxurious of time at preparing meal. With a wonder of rose syrup, I am making it simpler within few minutes, here we go...

200 g beef – slice thinly
Spring union
2-3 Shallot – slice
4-5 Garlics – press to break-up the bulb, no chopping please….
½ inch galanghal – slice and press to break-up
2 Lemon grass – press to break-up but still intact..
5-6 pcs bird-eyed chillies – cut along into 2 pcs for each
2pcs kaffir lime leaf.
1 tbs lime juice
Oil, salt and sugar to taste

Heat oil in a wok. Sauté shallot, garlics , galanghal, lemon grass and chillies in one go. Stir until fragrants then throw in kaffir lime leaf. Put in in meat and stir fry until the meat tender. Put in salt and sugar to taste and add the lime juice as necessary. Drop in half teaspoon rose syrup and mixed until every pieces of meat is well colored and it turns pink/red. Sprinkle in the spring union. Stir for 1 minute and it is ready to be served

Saturday, September 6, 2008

Paru Goreng Pedas

Mencari paru yang baik tidak sukar. Kalau ke pasar, saya akan minta paru yang besar tapi ringan dan warna nya agak pucat. Organ bersifat gelembung ini senang saya dapati sebab bekalannya sentiasa ada. Agaknya ramai orang tak suka makan paru. Selain digoreng kering saya juga sukakan paru goreng pedas; kegemaran aruah mak yang nampaknya saya warisi sekarang. Alhamdullah, suami pun suka makan paru,tapi tidaklah selalu kami sediakan. Bulan puasa ini saya suka makanan yang tidak berkuah pada waktu sahur. Jom tengok...
300 gm paru
1 sudu besar jintan manis
2 keping asam gelugur
minyak
garam gula secukup rasa

Kisar
5 biji cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah

Untuk tumisan:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih di hiris

Potong paru pada saiz besar dan rebus. Sejukkan , kemudian dihiris nipis.
Tumbuk jintan tapi jangan sampai lumat kemudian gaulkan pada paru tadi. Campurkan garam dan gula kemudian perap sebentar.

Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang dan cili yg dikisar dengan bawang. Masak hingga garing. Masukkan asam keping dan paru yg telah diperap tadi. Kacau rata.
Tutup kuali lebih kurang 4-5 minit sambil di kacau sekali sekala. Kecilkan api dan masak hingga rempah dan cili kering dan bersalut pada paru.