MUFFIN COKLAT CIP

Suka buat mufin, cepat, ringkas mudah, sedap.
Sumber: Chef Anuar (tuuuu kat bawah tu, chek tangkap gambaq ngan dia; tangan den tu yg tak tahan tu.. camana jadi gitu pun tatau)
100gm telur
75 gula perang
75 gm gula kastor
150 ml susu
150 ml minyak masak
250gm tepung gandum
15 gm serbuk penaik
100 gm coklat cip
15 gm serbuk koko ( gambar atas : untuk gambar bawah saya tak masukkan serbuk koko)
Cara:-
1. Campurkan telur bersama gula perang dan gula kastor. Kacau sebati.
2. Masukkan susu dan minyak ke dalam adunan telur dan kacau rata.
3. Gaul tepung, serbuk penaik bersama serbuk koko dan masukkan ke dalam adunan. Kacau rata.
4. Masukkan coklat cip dan kacau rata
5. Masukkan adunan ke dalam paper cup yg diletakkan di dalam acuan muffin
6. Bakar sehingga masak pada suhu 190C lebih kurang 20 minit. Tips: adunan yg dimasukkan coklat cip tidak perlu dikacau terlalu lama kerana ini akan membuatkan coklat cip kembang dan adunan akan menjadi

Comments

Anonymous said…
Alamak kak, special nasyid pose lagi bila tangkap gambar dgn chef. Cayalah! Thanks so much for the recipes and the emulsifier info. It's such a great help.
cikMilah said…
Wiz...
tu la.. otomatik jer tanganku jadi sopan.. hiksss...
Emulsifier...you'r most welcome.

Popular posts from this blog

Apam Polka Dot tanpa Ovallete

Samperit Resepi Lama

Nasi Kerabu Kedah