Posts

Showing posts from April, 2010

Sekaya Labu / Pumpkin Custard

Image
Sejak kecik dah pandai buat labu gini. Aruah Mak selalu suruh saya buatkan untuk minum petang dan  abang-abang saya amat sukakan sekaya labu...Warisan makanan Selatan Thai ; ingat sikit-sikit nama Siam  nya, Sung Kyaa...ntah apa ntah...sebelum ia hilang terus, elok juga di kongsikan.




1 biji labu kecil
3 biji telur
secawan gula perang
1 1/2 cawan santan pekat
garam secukup rasa

potong bahagian atas labu  dengan cermat, menadi penutup pada labu tadi.  Angkat penutupnya dan kaut keluar biji labu, kemudian bersihkan.
Kacau bahan-bahan di atas hingga sebati kemudian masukkan ke dlam labu tadi. Tangkupkan penutupnya.
Kukus selama 30-40 minit
Sejukkan sebelum di potong...

hmmmmm... nyaman dan enak di "kawan"kan dengan teh kosong kurang gula!!!

Ikan Goreng Szechuan

Image
Laaaaaahhh, 4 bulan dapur tak berasap!!!!!

Ok, kita kembali bersilat dengan sudip dan kuali ya, jom masak ikan goreng sos Szhechuan. Resepi ni saya kecek dari sorang kawan yang usahakan Szechuan Restaurant kat Juru Autocity. Tak pernah la pi makan kat situ sbb tak halal kan.. so adalah alasan nak mengecek resepi dari dia...Nama resepi kat restoren dia ialah Hot and Spicy Szechuan Fish.

2 ekor ikan kerapu / bawal hitam pun boleh
Garam dan lada hitam di tumbuk kasar
1 biji telur
5 tbsp tepung gandum
6 tbsp kicap cair masin
Minyak utk gorengan ikan

Lumur ikan dengan garam dan lada hitam. Pukul telur kemudian masukkan 2 sudu tepung dan kicap - kacau menjadi bater cair. Lumur ikan dalam lebihan tepung kemudian celup dalam bater; kemudian goreng hingga garing.

Sos Szechuan;
1 inci halia diracik halus
1 biji cili merah, buang biji kemudiah diracik halus
6 bij iwater chestnuts; dadu decil
4 batang daun bawang - pilih yang keras - potong 1 inci
3 tbsps kicap cair
1 tsp apple cider
1 cawan ai…