Thursday, April 15, 2010

Sekaya Labu / Pumpkin Custard

Sejak kecik dah pandai buat labu gini. Aruah Mak selalu suruh saya buatkan untuk minum petang dan  abang-abang saya amat sukakan sekaya labu...Warisan makanan Selatan Thai ; ingat sikit-sikit nama Siam  nya, Sung Kyaa...ntah apa ntah...sebelum ia hilang terus, elok juga di kongsikan.




1 biji labu kecil
3 biji telur
secawan gula perang
1 1/2 cawan santan pekat
garam secukup rasa

potong bahagian atas labu  dengan cermat, menadi penutup pada labu tadi.  Angkat penutupnya dan kaut keluar biji labu, kemudian bersihkan.
Kacau bahan-bahan di atas hingga sebati kemudian masukkan ke dlam labu tadi. Tangkupkan penutupnya.
Kukus selama 30-40 minit
Sejukkan sebelum di potong...

hmmmmm... nyaman dan enak di "kawan"kan dengan teh kosong kurang gula!!!

Monday, April 5, 2010

Ikan Goreng Szechuan




Laaaaaahhh, 4 bulan dapur tak berasap!!!!!

Ok, kita kembali bersilat dengan sudip dan kuali ya, jom masak ikan goreng sos Szhechuan. Resepi ni saya kecek dari sorang kawan yang usahakan Szechuan Restaurant kat Juru Autocity. Tak pernah la pi makan kat situ sbb tak halal kan.. so adalah alasan nak mengecek resepi dari dia...Nama resepi kat restoren dia ialah Hot and Spicy Szechuan Fish.

2 ekor ikan kerapu / bawal hitam pun boleh
Garam dan lada hitam di tumbuk kasar
1 biji telur
5 tbsp tepung gandum
6 tbsp kicap cair masin
Minyak utk gorengan ikan

Lumur ikan dengan garam dan lada hitam. Pukul telur kemudian masukkan 2 sudu tepung dan kicap - kacau menjadi bater cair. Lumur ikan dalam lebihan tepung kemudian celup dalam bater; kemudian goreng hingga garing.

Sos Szechuan;
1 inci halia diracik halus
1 biji cili merah, buang biji kemudiah diracik halus
6 bij iwater chestnuts; dadu decil
4 batang daun bawang - pilih yang keras - potong 1 inci
3 tbsps kicap cair
1 tsp apple cider
1 cawan air rebusan ayam( saya guna stok ayam M@66I)
1 tbsp tepung jagung
gula secukup rasa

Panaskan minyak, tumis halia, cili merah, water chesnut dan daun bawang. Lepas 1 minit, masukkan kicap cair dan apple cider. Kacau rata, kemudian keluarkan bahan-bahan yang digoreng tadi dan ketepikan.

Masukkan stok ayam dalam kuali yang sama, didihkan. Bila mendidih, ambil dua sudu stok , larutkan tepung jagung, kemudian masukkan larutan ini dalam kuali. Didihkan dan kacau hingga kuah menjadi agak pekat.

Masukkan gula, dan tambah garam jika suka. Masukkan ikan yg telah digoreng dalm kuah. Balikkan sambil masukkan semula bahan-bahan tumisan tadi.
Angkat dan hidangkan panas-panas.
Hiaslah macma mana pun....
Nota: rasa masakan ini harus terlebih masam dari manis dan masin.

Featured Post

Samperit Resepi Lama

Terima kasih Anis Adlina Amir kerana sudi berkongsi resepi neneknya. Menginjak usia begini, saya suka menyelongkar khazanah nenek moyang ...