Posts

Showing posts from August, 2010

Chewy Chocolate Chip

Image
My son and I like our choc chip chewy while the girls and hubby prefer it chrunchy. I found this recipe years ago,adopted from N Marcus Choc chip story which flying around email.
This is the original recipy
2 cups butter 2 tsp. soda 5 cups blended oatmeal** 2 cups brown sugar 1 8 oz. Hershey Bar (grated) 2 tsp. baking powder 2 tsp. vanilla 4 cups flour
2 cups sugar
24 oz. chocolate chips
1 tsp. salt
4 eggs
3 cups chopped nuts (your choice)
** measure oatmeal and blend in a blender to a fine powder.

Cream the butter and both sugars. Add eggs and vanilla; mix together with flour, oatmeal, salt, baking powder, and soda. Add chocolate chips, Hershey Bar and nuts. Roll into balls and place two inches apart on a cookie sheet. Bake for 10 minutes at 375 degrees.

My version goes like this with bold red ( measurement is halves of the original)
1 cups butter
1 tsp. soda
2.5 cups blended oatmeal roasted
1 cups brown sugar
1 8 oz. cooking choc. bar(grated coarsely)
1 tsp. baking powder
1 tsp. vanilla
2 cup…

Puding Buah Peach

Image
Momentos...
satu waktu dulu, pernah mereka-reka puding ini dari peach segar yang ranum baru dipetik di ladang. Waktu itu Ramadhan jatuh pada cuti musim panas. Agak senggang waktunya kerana siang yang lebih panjang dan kurang kelas di sekolah. Selesai summer class, pergi buat kerja part-time kat pejabat fakulti. Earning few dollars but the experience that counts. Balik apartment, solat dan tidur. Buat homework. Tidur semula. Bila buka mata masih terang benderang. Lambatnya menanti waktu berbuka pada musim panas yang panjang. Mulalah terfikir nak makan macam-macam, dan nak masak macam-macam. Mana ada kedai nak beli makanan untuk tekak Melayu nak berbuka. Mahu tak mahu masak sendiri dan mula la mereka-reka apa saja bahan yang ada kat dapur. Masa tu agar-agar memang mudah dapat kat Asian market tapi kami harus ke Richmond, Virginia atau Raleigh, NC untuk cari stok makanan Asia.  Masa tu belum ada agar-agar serbuk. Saya pun memang tak pandai guna agar-agar serbuk. Sejak kecik sampai la  ni p…