Daging Goreng Sos Lada Hitam


Bahan:
 250g daging
67 ulas bawang putih -tumbuk lumat
1 sudu lada hitam - . tumbuk halus
kicap masin

Tumisan:
seulas bawang putih
2 ulas bawang merah
sehiris halia dipotong panajng kemudian racik halus

Sayur iringan
Cendawan butang/kering. Rendam hingga lembut dan perah keluar air nya
batang seleri,
bawang besar secukupnya
daun bawang
cili merah dan hijau
tomato ceri
sos lada hitam

Daging dibersihkan, kemudian lumurkan bawang putih yang sudah di tumbuk halus, lada hitam , kicap masin dan sos lada hitam. Perap 1-2 jam atau semalaman. Panaskan kuali ( non-stick pan) , cair kan mentega kemudian goreng pada kedua-dua belah hingga separuh masak. Angkat dan sejukkan sebentar. Jus yang keluar dari daging jangan dibuang, ya!
Daging yang dah di masak kemudian di hiris nipis.

Panaskan sesudu minyak, tumis seulas bawang putih, sedikit halia dan 2 ulas bawang merah hingga layu, Masukkan jus daging tadi, bersama cendawan , masak perlahan-lahan hingga cendawan masak. Masukkan daging, tomato ceri,, daun bawang, batang seleri dan bawang besar juga lada merah dan hijay. Akhir sekali masukkan sos lada hitam, kacau rata. Rasa masin manis dan masam mesti seimbang dengan rasa lada hitam. Tambah apa yan gpatut mengikut citarasa sendiri ya.

Comments

Popular posts from this blog

Apam Polka Dot tanpa Ovallete

Samperit Resepi Lama

Nasi Kerabu Kedah