Posts

Showing posts from April, 2013

Rindu

Image
Outerbank, North Carolina 1990

Sandwich Victoria

Image
Assalamaualaikum
Minggu lepas adalah minggu yang amat sibuk. Saya ni kalau sibuk dan tertekan, tekak asyik minta makan . Teringin nak makan sandwich victoria tapi tak ada jual la pulak kat sini. Kat KL ada la kot, setakat ni bakeri atau bread house/kedai roti kat shopping mall di Seberang Perai ni, belum nampak lagi menjual kek jenis ni. Bertahun saya tak buat sandwich victoria sebab resepi asal hilang dalam simpanan. Tak payah lah berputus asa kan, banyak resepi kat internet. Saya ambil resepi dari blog sorang British, sebab di sana lah asalnya sandwich victoria ni. Begitupun, resepi asalnya pada saya terlalu manis; lalu saya olah sendiri mengikut selera saya.

225 g mentega ( saya guna salted butter) 200 gula caster 4 biji telur A 225 g tepung kek/ naik sendiri 1 1/4 sudu kecil paras baking powder 100 g susu segar 2 biji loyang 8 inci

Cara membuatnya tak susah: sama macam kek butter
Campurkan semua bahan and putar dengan kelajuan tinggi.
Bila adunan dah bertukar warna krim ; masukkan dalam 2 ti…