Posts

Showing posts from December, 2013

Simple Sunday Pancake

Image
Basic Pancake
Pagi Ahad nan dingin. Matahari belum pun keluar namun perut berkeriuk minta gizi. Tak ada makanan di dapur; roti dan biskut kering pun tak ada. Biasanya pun begitulah. Di rumah saya ada banyak "bahan" ( Alhamdulillah) yang sedia ada tapi perlu di proses untuk dimakan.
Saya capai tepung, gula, susu, telur, kuali kecil. Resepi sudah lekat dikepala sebab ia mudah benar. Saya buat pancake ikut resepi ini sejak zaman belajar...Sukatan ikut cawan saja...jom tengok!

Sukatan ini cukup untuk 6 -7 biji pancake

1 cawan tepung
2 sudu gula -saya guna gula yang kita bancuh teh saja..
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
1 cawan susu ( susu segar atau susu tepung yang dibancuh)
2 sudu mentega ( kalau guna "salted butter" sila abaikan sukatan garam di atas ya!)
1 biji telur
1 sudu besar minyak sayuranCara membuatnya:
Ayak tepung dan serbuk penaik.
Kemudian gaulkan dengan mentega menggunakan hujung jari hingga menjadi serbuk lembut.
Masukkan gula.
Pecahkan …

Kuantan, hari ini...

Image
Kebanjiran.....gambar sayaciplak dari BHOnline, Metro Online and Melvistar

Kuantan umpama tempat jatuh yang manis dalam kenangan. Saya habiskan dua setengah tahun usia remaja di sana. Alam kolej yang pelbagai rasa – kebanyakannya ceria belaka. Cabaran waktu itu cuma nak kekalkan CGPA. Selainnya ceria dalam kehidupan . Saya jadi pencinta ombak di TC. Mula belajar main ombah di Balok .Belajar bercinta pun di sana…
Kuantan juga mendekatkan saya dengan aktiviti rohani. Usrah pimpinan Kak Ubai ( sekarang Adun Kelantan) Ustazah Salbiah, Ustaz Hassan, Abang Fuad yang  mencurahkan ilmu mereka yang segalanya itu merupakan pengisian yang sedikit sebanyak mendidik jiwa dan membentuk saya hari ini.

Banjir pertama saya pun di sana. Kolej di genangi air . Seumur hidup tak pernah jumpa banjir…Wahhhh kami begitu gembira main air!!!
Kena warning dengan Pakcik Midon warden asrama…Ala pakcik.. kasi chance la orang nak main air….hahaha..Pakcik Midon pun geleng kepala…warning tinggal warning…

Hari ini saya sed…