Friday, June 10, 2016

Armenian St, Penang 10200

Secara tidak sengaja kami tiba di sini, waktu berputar-putar mencari cendol kelapa yang katanya enak sangat. Khabarnya dijual oleh mamak. Makanya saya ingin mencuba merasa.


Dah jumpa gerai nya.








Cendol tentunya street food di Penang, makanya gerainya di pinggir jalan di depan rumah; tapi ia dinaik taraf dengan sususan kerusi meja ala-hipster kata orang sekarang.
Setelah bertanya pada pelayan, saya putuskan untuk tidak makan cendol di sini. (sila pm untuk detail...hahaha!)




Kami susuri jalan yang sesak dengan basikal, pejalan kaki dan beca. Sepanjang jalan ini bagai muzium hidup,sementelah ia terletak di tengah-tengan zon Tapak Warisan Dunia UNESCO.



Pintu masuk sebuah rumah persendirian; ceria warna bersatu pohon renik yang alami sambil mengekal tradisi


Tingkat atas rumah yang sama

Tiba tiba Yang Tengah mengambil alat itu,dan menggoyangnya mengikut muzik..
Membantu memungut derma untuk St Joseph Home.


Budak Pengurusan Kreatif ni boleh selamba saja buat street performing


Ice cream....ice cream....
Sebenarnya saya tertarik dengan bumbung tu..tapi gelap lah pulak

tiny miny little thingy

Subur kau.. bnayak karbon monoksid disini

Batu T dengan cop mural yang popular tu...
Armenian Street Art: Children on a Bicycle

Handmade gallery



Armenian Street & basikal berpisah tiada!

On modern trade....

Nice little café... takkan I nak makan situ kan!

Another specialty of Armenian St.
Trishaw





I found it! Kamus Peribahasa Melayu
Sold at the roadside


Love this ideas....


Vibrant colors!



Traffic jam!

modern vs traditional


Pelancong menjual poskad, ikut kita lah, berapa nak bayar!

ais goyang, a re-routing to childhood sweetness

Cafe








Wednesday, June 8, 2016

Cerita Banjarmasin 3

Catatan yang terlewat....


Sejemput kisah yang terkumpul yang sempat saya ingat dan catat.
Masih lagi terpana dengan pemandangan pancuran air yang meriah sebelum masuknya waktu solat.
Gambar ini saya ambil dari atas bas pada beberapa waktu yang berlainan ; heningnya tetap sama. Ia terkesan di hati.






 Cerita permata pula...










Saya tak pandai membeda permata asli dan campuran; lalu saya tinggalkan saja gelang,cincin dan rantai, simpan dalam kenangan. Beralih pada tasbih sebagai cenderahati nanti. Rasanya lebih praktikal. Seorang kakak mengusik... beli banyak-banyak.. nanti kastam tahan, kau bagi saja tasbih!

 Mencari tasbih batu amethyst, tapi tak berjumpa... Inilah saja yang saya borong.






Dalam jadual yang padat, sempat juga lari ke Wong Solo Banjar Baru yang letaknya di seberang jalan hotel. Sedap ayamnya; saya suka kedua-dua ayam penyet dan ayam bakar. Rasanya lebih sedap dan manis dari yang saya makan di Shah Alam.
Oh ya, jus adpukatnya sungguh sedap.





Ini Lontong Banjar, katanya.
Kuah lontongnya agak pucat tapi rasanya sungguh perisa. Cukup semuanya. Kuah lontongnya hanya ada nangka muda semata-mata nangka muda. Dihidang dengan  ketupat nasi bentuk tiga segi yang berbalut daun, telur rebus dan kuah sambal pedas serta di taburi bawang goreng.


Jus Poligami....ada berani?
Ini makanan Banjar pertama yang saja jamah waktu sarapan di hotel Roditha. Sup Kopro namanya kata waiter di situ.
Sejenis soto dengan nasi impit tapi kuahnya.. alahai... sangat pekat berempah dan aroma macam pilis dan param! Saya tak mampu habiskan
Kalau masak sendiri, harus kuah yang semangkuk ini saya cairkan jadi seperiuk!




Lapis Bogor; Kandunganya tepung ubi keladi, vanili bubuk.. Wangi.. tambah lagi ada taburan keju parut...Enak!