Posts

Showing posts from September, 2007

Baulu Lapis

….kisahnya Baulu… antara kuih nostalgia yang paling aku ingat dan tak pernah jemu dengan keunikan rasanya. Aruah mak pakar baulu. Rangup di luar tapi isi dalam nya lembut membelai tekak. Mak buat baulu dengan telur itik, tapi katanya baulu dari telur ayam lebih enak. Seingat aku kecil-kecil lagi sudah diajar menginjut telur dalam pasu besar. Tak pernah pula menyalin resepi. Setelah mak tiada, barulah aku mengerah ingatan membina catatan ini…. Resepi asas baulu boleh di perlbagai. Baulu biasanya di bakar dalam acuan ikan atau pun cermai; jika di kukus menjadi Apon Betawi , di bakar nipis dan di gulung selapis jem menjadi Bualu Gulung aka Swiss Roll. Aku cuba lapiskan antara jem dan buah-buahan kering…saja-saja untuk kelainan…Mak suka…pesannya, lain kali kurangkan gula, baru terasa manisnya buah. BAULU LAPIS Bahan-bahan: 10 biji telur 1 camt esen vanila 2-3 helai daun limau purut muda secubit kapur makan 3 cawan gula 3 cawan tepung gandum Jem nenas. / strawberi Halwa kundur,/prune, di hi