Sunday, October 28, 2007

Marble Chocolate Cheese Cake


My first of this kind...just few pieces left for snapshot!

A:
180 g butter
170 castor sugar
3 eggs

B:
120 g all purpose flour
1.5 teaspoon baking powder
1 teaspoon bicarbonate soda
20 g cocoa powder

C:
250 g cream cheese
60 g castor sugar
1 teasponn vanilla essence
1 egg

Processes:
Sift ingredient B all together

Mixture A: Beat butter and sugar till fluffy, then add egg one by one - beat after each addition. Pour in the flour slowly and mix using wooden spatula until the batter is well incorporated.

Mixture C: in another bowl, mix all ingredient C and blend together until fluffy.

Line the square tin with baking paper, extend over 2 sides. Drop 3-4 large spoonfuls of mixture A to cover the whole first layer, then pour mixture C in a single layer over mixture C. Finish off with mixture A. Make sure the mixture is well spread evenly.
Bake for 50-60 min in 160 degree. Cool off completely before cutting.

Monday, October 22, 2007

Rendang Raya


Special thing of this rendang because it is simple. Another for its prominent balance of hot and sweet taste. My late mother purposely split the dish into two portions and put more sugar in one so kids could take it with ketupat. I remember those yester years helping her pounding ingredients started with the galangal followed by the finely chopped lemon grasss to a very fine paste. Aruah is working on the pre-boiled dried chilles and unions with batu giling....then both hers and my portion is mixed with santan over the stove.
It's easy to cook. No oil, no saute', no kerisik ; just blend and boil. I made this rendang for both Eids during those years studying abroad. Nowadays I had no chance to serve it as a Raya dish as to give away to other fancies and highly demanded rendang made my sister on my side and my MIL.

My Rendang Raya goes well with pulut, not the white rice . I usually made this rendang in a small scale to celebrate the completion of puasa enam. This year, we had it with pulut kuning for my husband's birthday today...Dushhh.... it went out fast before I could snap a photo ....My girl said this rendang is not very special but later seen her scooping another bowl and eat it just like that...he he he...
Rendang Raya

A:
600 gram lean meat
B:
1 inch galangal
20 dried chillies
3 lemon grass
20 small unions
C:
600 ml thick santan
D:
1 tumeric leave
2 pandan leaves
sugar , salt to taste


How to do?...

Diced the lean meat to small pieces.
Clean and cut to small pieces of all ingredient B then blend all together to a fine paste.
Mix together santan and the paste and bring to boil. As the santan begins to bubble, put in the meat ,and tumeric powder. Cover with tumeric leave, pandan leave. Cook on slow fire and stir occasionally. Add in sugar and salt to taste. Note that this is not a dry rendang . It's done when the gravy turns thick and meat is well coated.

Sunday, October 21, 2007

Kuih Makmur



Ini adalah salah satu kuih hantaran pertunangan dari pihak cik Abang pada 5 Syawal 14.... Awwww... nostalgia. Bukan di sini cinta ku pada kuih ini bermula...tapi sejak kecil. Bila dewasa, inilah kuih wajib setiap raya. Bukan sedikit, ada lah kira-kira 2 kilo tepung di gentel untuk di bagi pada adik beradik. Tidak termasuk tempahan yang bertambah dari tahun ke tahun. Proses membuatnya leceh. Bermula dari menggoreng tepung sampai terasa licin ditangan macam tepung ubi. Ini lah rahsia makmur yang baik. Saya rela menggoreng sendiri kacang tanah, mengupas kulit dan menumbuk dengan lesung batu untuk inti yang lunak. Saya ingin miliki lesung yang di buat dari kayu jati yang biasa di guna untuk mengisar somtam. Agak nya nanti kerja menumbuk kacang lebih cepat kerana lesung itu besar....
KUIH MAKMUR

Bahan-bahan:
500 gram minyak sapi tulin
1 kg tepung gandum - di goreng tanpa minyak

Inti:
300 gram kacang tanah - goreng dan tumbuk sampai hancur

Gula aising
Cawan kertas yang kecil



Friday, October 19, 2007

It does Matter......

Copied from Cikgu Sue Suria resepi.net ( dengan izin)
----- Original Message ----From: sue suria
Subject: : Air tangan orang yang tidak solat


TIME boring2 tak ada email masuk ni jalan2 kat internet ni jumpa article ni dari media muslim...renung2kan lah..nak tambah sikit aja dari article di bawah katanya betapa beratnya solat...tambah sikit berat hanya pada mereka2 yang tidak beriman.....

Air Tangan Orang Yang Tidak Solat

Semua orang tahu bahawa kalau meninggalkan solat tu, adalah dosa besar, dan malahan lebih hina drpd khinzir.. Betapa hinanya kita kalau meninggalkan solat spt yg dikisahkan pd zaman NabiMusa A.S
Begini kisahnya... pada zaman Nabi Musa, ada seorang lelaki yg sudah berumahtangga , dia tak de zuriat lalu, terdetik dlm hati dia (nazar), "kalau aku dpt anak, aku akan minum air kencing anjing hitam." Nak dijadikan cerita, Allah pun kurniakan isteri si lelaki tadi pun hamil dan melahirkan anak. Bila dah dpt anak, laki ni pun runsinglah.. . Dia dah nazar nak kena minum air kencing anjing hitam.
Syariat pd zaman Nabi Musa berbeza dgn syariat yg turun utk umat Nabi Muhammad. kalau umat Nabi Muhammad, nazar benda yg haram, maka tak payah buat, tapi kena denda(dam) atau sedekah.. Tapi, kalau zaman Nabi Musa, brgsiapa bernazar, walaupun haram,tetap kena laksanakan nazar tu..lalu, si lelaki yg dapat anak tu, dgn susah hatinya, pun pegilah bertemu dgn Nabi-Allah Musa.. Dan menceritakan apa yg terjadi ke atas dirinya..lalu, Nabi Musa menjawab bahawa lelaki tu xpayah minum air kencing anjing hitam, tapi akan minum air yg lebih hina dr air kencing anjing hitam.
Nabi Musa perintahkan lelaki tersebut utk pergi menadah air yg jatuh dr bumbung rumah orang yg meninggalkan sembahyang dan minum air tu. lalu, lelaki tu pun senang hati, menjalankan apa yg diperintahkan oleh Nabi Musa tadi...

Iktibar:
Lihat.. betapa hinanya org yg meninggalkan solat, sampai dikatakan air yg jatuh dr bumbung rumah dia, lebih hina dr air kencing anjing hitam.. Itu baru air bumbung rumah, belum air tangan lagi.. Menyentuh bab air tangan ni, selalu kita suka makan masakan ibu, isteri kita. Jadi, kepada muslimat sekalian, peliharalah solat, sbb kalau meninggalkan solat (kalau tak uzur), air tangan akan menitik ke dalam basuhan makanan, nasi, dsb..anak-anak, suami pulak yg akan makan makanan yg dimasak. takkan nak biarkan suami & anak2 gelap hati minum air tangan org tinggalkan solat..tak gamakkan? tapi.. lain pulak halnya dgn kita ni.. pagi petang..
mamak!! teh tarik satu, roti canai satu.. ada pulak segelintir tukang masak yg tak solat.. kita pun makan bekas air tangan dia...gelap lah hati kita.. sbb tu liat nak buat keja2 yg baik. Kita patut berhati-hati dengan apa yg kita makan... betapa beratnya amalan solat ni, hatta Allah syariatkan solat kepada Nabi Muhammad melalui Isra' Mikraj, sedangkan kewajipan2 lain memadai diutus melalui Jibril a. s.
Ketika saat Rasulullah nazak, sempat baginda berpesan kpd Saidina Ali (&utk umat Islam) , "As-solah as Solah wa amalakat aimanukum." maknanya,"Solat, solat jgn sekali kamu abaikan dan peliharalah org2 yg lemah di bawah tanggunganmu.
" jadi, sama2lah kita pelihara solat kita, dr segi zahir & batinnya, kerana amalan solatlah amalan yg mula2 akan ditimbang di neraca Mizan kelak

Tuesday, October 16, 2007

Almond and Carrot Cake


In this recipe, sugar is halves from its original version of my foster mother Maryam O'Keefe. She would served this cake with evening chamomile tea, to me a really "teh kosong" because the taste is very mild at almost no aroma! That's explain why she made this cake very sweet and showered with a layer of sugar paste on top.

ALMOND AND CARROT CAKE
A:
80 g whole almond - toasted and pound coarsely
1 stick of carrot / 250 g - grated coarsely
1 orange - grated for its rind only
B:
160 g butter
100 g sugar
5 egg yolk
C:
5 white eggs
40 g castor sugar

D:
200 g all purpose flour
1.5 teaspoon baking powder
1 teaspoon bicarbonate sodium
50 ml milk

Methods:
Pre heat to 180 C. Cream butter and castor sugar (B) until fluffy. Add in egg yolk one by one and beat well after each addition. Add in sifted flour altenately with milk until mixture is well combined. Put in "A" ingredient and mix well with wooden spatula. Set aside with the mixing bowl covered.
In another dry bowl, beat the egg white and sugar ( preferably with electronic mixer ) until thick. Later blend the white egg into the carrot mixture slowly and combine evenly with wooden spatula.
Pour the mixture into prepared tin cake* and bake for 1 hour or until the surface is firm.

*Prepare tin cake: Layer 7x7 tin cake with aluminium foil and grase lightly with butter. Dust with flour and shake off its excess.

Monday, October 8, 2007

Steamed Fruitcakes

the story:
it was a time when I was newly married, I tasted this kind of cake and I asked for the recipe, unfortunately not everyone is willing to share . Longing for long, I had finally found it in resepi.net and tested it... Whoaaa.... the four hours steaming is worthwhile...thanks rnet....

KEK KUKUS BUAH NORAZIE
Sumber : Norazie resepi.net

Bahan-bahan:
600g Tepung gandum [ambil segenggam asingkan]
2 tin butter golden churn atau yg sama berat = 680g
600g gula pasir [bahagi 2 - 300g utk gula hangus
800g-1kg mix fruit
1 st serbuk buah pala
2 st bikarbonat of soda
2 st cream of tartar
Esen limau setengah botol
Telur A - 5 biji [kalau B- 8 biji]*
kertas minyak utk alas loyang*
aluminium foil utk tutup loyang

Cara Membuatnya
Panaskan kukus - air hampir penuh.
Masukkan butter, gula 300g, esen limau , pukul hingga kembang.Masukkan telur satu persatu. Pukul agak2 dah rata, cukup.
Ayak tepung gandum + bikarbonat + cream of tartar + serbuk buah pala.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dlm adunan telur tadi.
Putar hingga sebati, tutup mesin dulu.
Panaskan gula 300g kalau dpt dlm bekas yg non stick..kalau tak, apa2 pun boleh..janji boleh pegang utk tuang nanti.
Masak hingga warna coklat gelap dan berbuih-buih halus.Hidupkan balik mixer jalan perlahan dlm 1.5 kelajuan.Tutup api gula hangus.Tuangkan perlahan-lahan ke dalam adunan [mixer jalan yea]A
pabila dah habis tuang, naikan kelajuan hingga sebati, stop.
Pastikan air dalam kukusan sudah mendidih. Apabila air sudah mendidih, gaul segenggam tepung tadi dengan mix fruit. (Jangan gaul kuat-kuat. Cukup untuk sadur luaran mix fruit itu.Masukkan mix fruit ke dalam adunan tepung, gaul dgn senduk, agak-agak rata saja cukup, jangan terover.
2 Loyang 8x8 alas dgn kertas minyak, tuang adunan ke dalam loyang.
Sebelum tuang gaul rata buah-buah supaya dapat bahagi sama banyak setiap loyang.
Cover dengan aluminium foil. Kemas dan klipkan ke tepi-tepi loyang supaya tidak masuk air.Masuk di dalam kukusan 2 tingkat.
Selepas 2 jam atau 1 1/2 jam boleh ditambah air panas.Kukus minimum 4 jam atau 5 jam kalau larat tunggu.

Lawak skit...: Kata orang kek ni tahan sebulan. Kat rumah I, tahan 3 - 4 hari jer....

Featured Post

Samperit Resepi Lama

Terima kasih Anis Adlina Amir kerana sudi berkongsi resepi neneknya. Menginjak usia begini, saya suka menyelongkar khazanah nenek moyang ...