Sekaya Labu / Pumpkin Custard
Sejak kecik dah pandai buat labu gini. Aruah Mak selalu suruh saya buatkan untuk minum petang dan abang-abang saya amat sukakan sekaya labu...Warisan makanan Selatan Thai ; ingat sikit-sikit nama Siam nya, Sung Kyaa...ntah apa ntah...sebelum ia hilang terus, elok juga di kongsikan.
1 biji labu kecil
3 biji telur
secawan gula perang
1 1/2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
potong bahagian atas labu dengan cermat, menadi penutup pada labu tadi. Angkat penutupnya dan kaut keluar biji labu, kemudian bersihkan.
Kacau bahan-bahan di atas hingga sebati kemudian masukkan ke dlam labu tadi. Tangkupkan penutupnya.
Kukus selama 30-40 minit
Sejukkan sebelum di potong...
hmmmmm... nyaman dan enak di "kawan"kan dengan teh kosong kurang gula!!!
1 biji labu kecil
3 biji telur
secawan gula perang
1 1/2 cawan santan pekat
garam secukup rasa
potong bahagian atas labu dengan cermat, menadi penutup pada labu tadi. Angkat penutupnya dan kaut keluar biji labu, kemudian bersihkan.
Kacau bahan-bahan di atas hingga sebati kemudian masukkan ke dlam labu tadi. Tangkupkan penutupnya.
Kukus selama 30-40 minit
Sejukkan sebelum di potong...
hmmmmm... nyaman dan enak di "kawan"kan dengan teh kosong kurang gula!!!
Comments