Tuesday, October 4, 2011

Udang Sos Putih



2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan susu segar
air perahan lemon dari separuh buah lemon
kulit lemon dari separuh buah lemon - di hiris halus
daun sup dan daun bawang di racik halus


Cairkan mentega dengan api perlahan. Masukkan tepung , kacau hingga sebati, pastikan tidah berketul. Masukkan susu sedikit demi sekit sambai dikacau tanpa henti di atas api.Boleh ditambah susu jika ingin hasilkan sos yang lebih cair. Masukkan garam, lada sulah, serbuk perasa hingga secukup rasa. Angkat dari api, masukkan air lemon secukupnya.

Panggang atau kukus udang besar hingga bertukar warna kulit kemerah-merahan  Keluarkan dari kukusan atau panggang kemudian  masukkan dalam periuk berisi sos tadi . Masak dengan api perlahan hingga udang masak.Tabur sedikit hirisan kulit lemon. Kacau selalu supaya sos tidak berketul. Tabur daun bawang dan daun sup semasa menghidang...

1 comment:

rahel said...

Salam,cam best je udang sos putih ni..