Posts

Showing posts from September, 2012

Making chocolate outdoor...jomm!

Image
My team and I had made more than a thousand of chocolate dip fruit in 3 hours. That was a fast grab at our Terbuka Raya Open House at work. We had overwhelming support from Manufacturing Specialist who came to help voluntarily. What a fun event we had and it's a free hands-on lesson to them. They had amazed me with their talent! Mood: I am happy...

I taught them simple method to do chocolate outdoor. Regret that I didn't take any photo to show you how do we open fire outside the Security Office..hahaha. Too busy then. InsyaAllah, I will be coming back later with step by step picture for you to visualize  the "how to".  I just use a portable stove to heat the water in a stainless steel bowl before tempering the couverture. Melting chocolate is not an issue but how do I make it hardened without a refrigerator . OK ..let us see my step by step tips...


What I had for dipping was;
A good quality milk chocolate and dark chocolate.
Nyonya Lim was having her eye blinking se…

Kacau...goreng

Image
Udang Goreng Kunyit Orang Kedah selalunya straight forward memberi nama makanan. Begitulah namanya seringkas bahannya. Hanya udang dan kunyit; diberi sedikit rencah asam dan cili penyedap deria rasa.. Bahan-bahan yang sedia ada dalam kebanyakkan peti ais. Mudah dan ringkas> Cepat tersedia dalam masa tak sampai sepuluh minit. Acapkali saya rasa bersalah bila hidangkan makanan ringkas. ternyata masa saya masak untuk keluarga amat kurang dari waktu dan tumpuan pada tugas pejabat , tapi bila hidangan ringkas begini licin licau tak tinggal kulit dalam piring, terubat rasa yang terjeruk dalam hati…












Bawang besar- saya suka bawang kuning untuk di kawankan dengan udang( sedikit diracik halus, lebihnya di racik kasar
sebiji tomato ; separuh diracik nupis, separuh lagi di belah 3-4 Cili merah dan hijau di hiris




Daun bawang dan daun parsli jika suka
Udang..tentu la wajib ada kan…
Kunyit  serbuk( setengah sudu the untuk 20 ekor udang)
Minyak masak ( 2 sudu atau ikut suka hati)

Bersihkan udang- masukkan …

Ayam Bakar Berempah

Image
ceduk; copy paste dr Kak Hanieliza...gambar ja sdn bhd!
Semalam tengok bahan mentah dlm frez dah hampir zero..Masak jer apa yang ada untuk iftar esok...Malam tu jugak perap; tadi lepas balik kerja; masuk  dalam oven..Sedap makan nasi panas dengan salad kentang , salad arab dan dalca.
Terima kasih kakLiza...

Bahan
1/2 ekor ayam [potong 4]
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] kisar halus
2 inci halia ]
garam secukup rasa

Cara Membuat
1. Bersihkan ayam dan basuh. Tuskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Perapkan selama 2 jam atau lebih.
4. Gunakan pemanggang jaib atau kuali non-stik bakar ayam selama 20 minit sambil balikkan sekali sekala.
5. Hidangkan dengan sos lada hitam atau sos cili.

Tips
Boleh bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 2o -30 minit. Susunkan ayam atas jaring untuk dapatkan garing kedua-dua belah bahagian [tidak perlu pusingkan ayam].