Wednesday, September 19, 2012

Making chocolate outdoor...jomm!

My team and I had made more than a thousand of chocolate dip fruit in 3 hours. That was a fast grab at our Terbuka Raya Open House at work. We had overwhelming support from Manufacturing Specialist who came to help voluntarily. What a fun event we had and it's a free hands-on lesson to them. They had amazed me with their talent!
Mood: I am happy...

I taught them simple method to do chocolate outdoor. Regret that I didn't take any photo to show you how do we open fire outside the Security Office..hahaha. Too busy then. InsyaAllah, I will be coming back later with step by step picture for you to visualize  the "how to".  I just use a portable stove to heat the water in a stainless steel bowl before tempering the couverture. Melting chocolate is not an issue but how do I make it hardened without a refrigerator . OK ..let us see my step by step tips...


What I had for dipping was;
A good quality milk chocolate and dark chocolate.
Nyonya Lim was having her eye blinking seeing me paying for that real chocolate! Yes dear, quality comes with price.I used Sicao brand Milk and Dark Classic. Apparently we dip sweet in dark and sour in milk
Get the logic of having 2 types of chocolate?

Lots and lots of strawberries, kiwis, seedless grapes, marshmallows and cherry tomatoes...to name a few. I should have banana, tiny mini doughnut, oreos..just to add verieties..
Except the marshmallow; bring all fruits to a good rinse and pat to dry. Insert stick carefully to each fruits.

Stainless steel bowl for melting chocolate

A very cold ice water in a bowl

Trays to arrange the chocolate output.

The How To:
Melt the chocolate in a dry stainless steel bowl over a pot/flask of hot water. Stir thoroughly until it is melting and  it turns into a smooth shining chocolate paste.
Dip the fruits individually in chocolate and shake the excess.
Dip in that cold water ..yes..into the icy cold water for 1-2 minutes...let it hardened.
Take out from water and it;s done!


Tuesday, September 11, 2012

Kacau...goreng


Udang Goreng Kunyit
 Orang Kedah selalunya straight forward memberi nama makanan. Begitulah namanya seringkas bahannya. Hanya udang dan kunyit; diberi sedikit rencah asam dan cili penyedap deria rasa.. Bahan-bahan yang sedia ada dalam kebanyakkan peti ais. Mudah dan ringkas> Cepat tersedia dalam masa tak sampai sepuluh minit.  Acapkali saya rasa bersalah bila hidangkan makanan ringkas. ternyata masa saya masak untuk keluarga amat kurang dari waktu dan tumpuan pada tugas pejabat , tapi bila hidangan ringkas begini licin licau tak tinggal kulit dalam piring, terubat rasa yang terjeruk dalam hati…












Bawang besar- saya suka bawang kuning untuk di kawankan dengan udang( sedikit diracik halus, lebihnya di racik kasar
sebiji tomato ; separuh diracik nupis, separuh lagi di belah 3-4
Cili merah dan hijau di hiris




Daun bawang dan daun parsli jika suka
Udang..tentu la wajib ada kan…
Kunyit  serbuk( setengah sudu the untuk 20 ekor udang)
Minyak masak ( 2 sudu atau ikut suka hati)

Bersihkan udang- masukkan dalam kuali dan masak terus – ya masak terus. Taburkan garam dan kunyit secukupnya. Gaul dan kacau biar sekata dan masak sekali dengan udang. Udang akan mengeluarkan air jadi jangan panik ya anak-anak…hehehe
Bila udang sudah bertukar warna jadi merah – ketepikan udang kemudian masukkan minyak dalam kuali yang sama. Biarkan sebentar hingga minyak mendidih bersama air udang tadi. Masukkan sebahagian cili dan bawang yang di racik halus tadi bersama tomato yang diracik halus. Kacau hingga layu. Masukkan pula udang, cili, bawang dan daun parsli atau daun bawang yang di potong kasar tabur secubit gula jika suka.. . Kacau balikkan hinga mesra….nah…..

Monday, September 3, 2012

Ayam Bakar Berempah


ceduk; copy paste dr Kak Hanieliza...gambar ja sdn bhd!
Semalam tengok bahan mentah dlm frez dah hampir zero..Masak jer apa yang ada untuk iftar esok...Malam tu jugak perap; tadi lepas balik kerja; masuk  dalam oven..Sedap makan nasi panas dengan salad kentang , salad arab dan dalca.
Terima kasih kakLiza...

Bahan
1/2 ekor ayam [potong 4]
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 labu bawang besar ]
3 ulas bawang putih ] kisar halus
2 inci halia ]
garam secukup rasa

Cara Membuat
1. Bersihkan ayam dan basuh. Tuskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
3. Perapkan selama 2 jam atau lebih.
4. Gunakan pemanggang jaib atau kuali non-stik bakar ayam selama 20 minit sambil balikkan sekali sekala.
5. Hidangkan dengan sos lada hitam atau sos cili.

Tips
Boleh bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 2o -30 minit. Susunkan ayam atas jaring untuk dapatkan garing kedua-dua belah bahagian [tidak perlu pusingkan ayam].




Featured Post

Samperit Resepi Lama

Terima kasih Anis Adlina Amir kerana sudi berkongsi resepi neneknya. Menginjak usia begini, saya suka menyelongkar khazanah nenek moyang ...