Posts

Showing posts from March, 2013

Patah Seribu?

Andai Allah memberi dugaan, Dia mahu kita berdoa meminta dariNYA dan berserah; dia akan beri bantuan, bukannya untuk kita berfikir memecahkan kepala bagaimana mahu selesaikan masalah itu.

Berilah masa untuk diri bertenang dengan zikrullah dan selawat.

Sambil merenung ke dalam diri, serahkan diri kepada Allah sepenuhnya supaya kita tidak sendiri. Allah yang Maha Perkasa secara pasti tidak akan biarkan hamba-hambaNya. Apatah lagi perempuan, sifat2 rahmah, syafaqah, yang tersembunyi dalam diri perempuan bahkan mendekatkan lagi Rahmat Allah kepada-Nya.
Walaupun banyak suami tidak menghargai perempuan, kita harus sedar ramai lelaki-lelaki yang terlalai. Lelaki-lelaki yang terlalai daripada tanggungjawab, tidak sedar pengorbanan dan kasih sayang isteri. Saya berharap kita semua tidak terburu-buru. Saya yakin kita akan temui ketenangan di dalam masalah dan kepedihan itu sendiri. Ubatnya pasti ada di dalam penderitaan itu.

Saya menulis kerana sahabat saya yang berkali-kali dihancurk…

Jus Roselle

Image
Musim panas ni, jom buat jus roselle! Sedap tau  masam-masam manis, cukup puas membelai tekak yang dahaga. Bukan saja sedap, terjamin kualiti tampa persa dan perisa.
Tengok la tu.. anak bujang buat muka simpati, tak tahan tengok jus dingin ni...lepas snap dia sambar!

JUS ROSELLE
Jus Roselle ini saya buat dari kelopak bunganya. Saya meneliti beberapa brosur jualan lansung yang menyatakan ia kaya Vitamin C , bersifat antioksida, beta carotene, vitamin B1, B2 and B6. Jus ini rasanya masam-masam manis; pada saya lebih enak dari R***N*. Anak-anak pun setuju.
Saya kenalinya dulu sebagai asam paya. Pokok renik berbuah lebat di tanah rang di pinggir sawah. Waktu kecil dulu, saya suka memetiknya dan makan kelopaknya begitu sahaja. Asam paya kini merupakan tumbuhan industri dan panggilannya pun sudah berubah menjadi lebih glamor roselle!
Saya ke pasar malam memborong makanan basah dan terjumpa seorang kawan yang kini pengusaha minuman segar . Dia memberi saya minum percuma sebagai salam promosi…

Lemak Cili Api Udang dan Cendawan

Image
Main:
300 g fresh shrimp
300 g oyster mushroom
500 ml thick santan
salt

Paste ingredients:
bird chiiles
unions
fresh tumeric

Steps:
pound all pasted ingredients finely.
Place in a pot. Pour in half of coconut milk, stir on fire until it boil up. I prefer to do this steps to ensure chilly in well cooked into a gravy. Add in slat. followed by shrimps and shredded  mushrooms at once when  gravy is boiling. Lastly add pin the other half of coconut milk. Simmer to boil and stir occasionally until done.

Ungu dan Emas

Image
Saya terima kartu ini dalam kotak surat hari ini... Uwaaaa...mahu menangis! Rindu...! Kad dari persatuan alumni menjemput untuk pendaftaran pengambilan sessi pengajian Fall 2013. Kalaulah berduit, mahu juga menghantar anak balik ke sekolah lama saya ini. Keputusan SPM dia kelmarin Alhamdulillah mencukupi syarat. ( kalau lah berkalau...)


Unggu dan emas gabungan yang drastik. Saya dah lama serasi dengan kombinasi ini kerana ia warna logo sekolah saya dulu..East Carolina Univ "gold and purple pirate”. Terimbau kemanisan zaman sekolah  waktu dulu-dulu.. Berjalan di lorong inilah..dengan bungkusan makan tengahari  dalam kertas  warna coklat - "brown paperbag". Kalau tak bawak bekal dari rumah, makan tengahari saya saya ialah coklat dan pisang dengan sekotak susu ; 65sen akan di tolak dari kad kafe . Tiap bulan saya masukkan $20 ke akaun kad cafĂ© dan cashier pun dah tahu standard punch key saya..

Coklat kegemaran dulu dan kini...mmmmm..


Jemu dengan lunch yang sama.? Tidak pern…

Wordless Wednesday: Hatyai Re-visited

Image