Monday, March 31, 2008

Kasui Silversarina

I love a simple recipe that make good taste. This is one of a catch from comment column given by SilverSarina in her blog entry. Thanks KakRina, I made it right this time!

2 cups plain flour ( wheat )
1 cup tapioca floor
4 1/2 cups water
1 cup sugar
1 cup brown sugar
salt to taste
1/2 tsb kapur sirih

grated white coconut + a dash of salt

Blend all together, strain off impurities and pour into 8" diameter pan and steam. Cool off completely, cut and roll in grated coconut.

10 comments:

ainizakri said...

salam cik milah

sedap nampak kasui tu.,..nak pinjam resepi boleh??
Minggu ni aini dok sibuk buat lompang tapi lupa la pulak nak ambik gambar...3 kali buat lompang..dok bawa gi rumah kawan2.

Berkenan dgn kasui sebab boleh guna tepung gandum instead tepung beras.

Hari ni masak apa pulak cik milah

david santos said...

Good menu and good food. Terima Kasih.

NURIN JAZLIN
MURDERED. 9 YEARS OLD. WHY? ARE WE HUMAN?
.
Please!
TO AVOID SUCH A TRAGEDY HAPPENING AGAIN, AND FOR THE SALVATION OF OUR CHILDREN, WE ARE DOING A WORLDWIDE CAMPAIGN, DISPLAYING THE IMAGE OF NURIN JAZLIN JAZIMIN IN BLOGS ALL OVER THE WORLD ON 25TH APRIL 2008. LET'S NOT FORGET NURIN JAZLIN.

mak farhah said...

sedap nmpak kasui ini..mulut menjerit nak mkn, tp bdn x larat nak buatt

Jun :) said...

kue kasui, ingat dolu2 mak selalu wat...pernah skali j wat, anak2 x mkn sgt..tu yg maleh!

cikMilah said...

Sila lah Aini..!
nak masak apa.. rasnya nak tiru iti makfarhah punya roll kari ayam lah! heh he

Kesian nya adik sorang ni. Julia sihat? Senang ja buat ni, sukat, blend, kukus.

Jun, suprisingly anak-anak saya suker! Request nak bawak balik hostel lagi... Selera anak-anak memag gitu..Anak orang suka kek, anak2 saya, kalau selain dari kek coklat & cheese cake, mama abah je lah yang kena perabih. Dia cuma ambik first bite jer.. tak berulang!

Hi David, thanks for dropping by

Kak Elle said...

cikmilah this is one traitional kuih yg I takut nak mencoba...takut tak menjadi ..insya'allah akan coba satu hari.

cikMilah said...

Cubalah resepi yang Silversarina kasi ni kak...InsyaAllah. Cuma waktu kukus tu, I balut penutup steamer dgn kain putih, nak elakkan wap jatuh atas kuih...kalau wap tu jadi air & menitik kat atas kuih... abis laaa

Min said...

Salam Cik Milah, terima kasih for the link..seronok la dpt ramai kawan baru. Thanks.

I Cook4Fun said...

Cik Milah, thanks for stopping by kat blog I. I memang suka kueh Kosui tapi tak pernah buat ni. Kadang kadang susah sikit but kueh macam ni because I sorang saja yang makan :)

cikMilah said...

Min ,Min punya sugar paste memang best la... akak buat referense ni...

Gert, thanks for dropping by.nanti ada Malaysian datang visit, boleh la Gert buat, kan.