Thursday, September 11, 2008

Daging Merah


The actual authentic Thai cooking style needs us to boil chunky meat in red food coloring for about an hour so as the color penetrate through meat and it look nice. I am not good at it as meat usually turn hard and it is hard to chew even after it's sliced thinly. Moreover, I usually not having that luxurious of time at preparing meal. With a wonder of rose syrup, I am making it simpler within few minutes, here we go...

200 g beef – slice thinly
Spring union
2-3 Shallot – slice
4-5 Garlics – press to break-up the bulb, no chopping please….
½ inch galanghal – slice and press to break-up
2 Lemon grass – press to break-up but still intact..
5-6 pcs bird-eyed chillies – cut along into 2 pcs for each
2pcs kaffir lime leaf.
1 tbs lime juice
Oil, salt and sugar to taste

Heat oil in a wok. Sauté shallot, garlics , galanghal, lemon grass and chillies in one go. Stir until fragrants then throw in kaffir lime leaf. Put in in meat and stir fry until the meat tender. Put in salt and sugar to taste and add the lime juice as necessary. Drop in half teaspoon rose syrup and mixed until every pieces of meat is well colored and it turns pink/red. Sprinkle in the spring union. Stir for 1 minute and it is ready to be served

11 comments:

Ana said...

Salam Kak cik...tengok daging merah ni terkenang nasi goreng daging merah hehehehe tapi apa fungsi rose syrup lam menu daging merah ni ya?..

inasaly said...

best yer daging mask merah tu dan juga paru masak pedas tu..lina suka tp dah lama x makan paru tu..x tau nak cari kat mana..kalo x kedai makan lak..mcm x rasa lak nak makan..hehhe..dah byk ke akak buat kuih

cikMilah said...

Salam Ana,
rose syrup ni gunanya utk memerahkan daging dan sebagai penaik harum. Kalau kat Siam kan depa pakai food coloring...

cikMilah said...

Lina, kalau kat kedai tu ada macam bau hapak kan!
Beli kat pasar Seberang Jaya. Kena cuci semua lendir dan kulit luar tu, lumurkan air limau kasturi, cuci bersih, then direbus. Baru hilang bau semacam tu...Kuih
baru nak start ni...seriau nak guna oven baru.. he he he!

Kak Elle said...

oh ada recipe baru ye?kalau nak daging tu empok kena potong ikut urat cikmilah jadi tak keras bila mengigit nya.

Kak Elle said...

Lupa nak tanya kalau guna ros syrup tak yah tarok gula bolih kan bab syrup tu kan manis.

kak amal said...

Salam kakcik,
Apa yg kmal nak tya ni dah lari dari tajuk...maklum le nak raya ni..kmal nak tanya ttg kuih samperit resepi dulu2 kat bwh tu... cara nak adun samperit tu mula2 kena gauk gula dgn kuning telur dulu kemudian tepung kemudian mentega ka.. atau gaulkan mentega, gula, telur dan last sekali tepung...semalam kmal dah buat memang menjadi...rangup, lembut, manisnye elok2 je..dan cair dlm mulut bila makan..ingat esok nak buat lagi...tu yg nak tahu step yg betul..maaf ye menganggu.

cikMilah said...

KakElle, mungkin juga. Tapi agaknya sebab daging tu dah di rebus, kemudian di goreng lagi...I m not quiet like it that way...:)

Ya betul, gula tu sikit jer atau boleh saja skip it out. Follow our own taste bud, eh!

cikMilah said...

Waalaikum salam kakAmal, tap pa aih, lari tajuk pun..kira bab masak gak kan.

macam yng kakcik tulis, beat telur dengan gula dulu, kemudian masukkan tepung -gaul ujung jari ya kakAmal, agak-agak dah bercampur masukkan butter, tapi toksah la boh bedebak sekali ya, about 3/4 dari sukatan resepi saja, gaul pelan-pelan, tambah butter sikit-sikit kalau kering sangat - sampai cukup lembutnya.

(shhh.. meh sini nak bisik...rahsia dia kan, kalau kita beat butter ngan gula nanti takut samperit tu kembang tak ingat donia....he he he)

kak amal said...

Makasih..kakcik, nampaknye betul le step yang kak amal buat ikut cara yg kakcik bagitu..patut le...menjadi samperit tu...rangup, lembut dan bila masuk mulut terus cair...satu adunan kmal dapat 2 balang plastik tinggi tu...anak2 duk angkut tinggal sebalang...esok pagi kmal nak buat lain satu adunan ...makasih banyak2 ye...jasamu dikenang.

Anonymous said...

this the 1st time saya melawat blog cikmilah...fuhhh bangga la ada orang penang yang sudi berkongsi resepi mcm ni....tengok samperit tu menggoda..rasa mcm nak try tambahan pulak kak amal dok puji puji..... saya nak masukkan dlm my fav blog la....tahniah cikmilah...saya oghang kedah tapi besaq di penang la ni dah dok kedah semula

senang2 mai la fp saya
http://maylique.fotopages.com