Besamah Daging
250g daging pejal
2 sudu rempah kari
1 sudu jintan manis ( biji yer.. BUKAN serbuk jintan yang siap tu )
5-6 bawang merah yang besar
2 bawang putih
i inci halia
satu cawan santan pekat
garam , gula merah secukup rasa
Tumisan:
bawang merah , kulit kayu manis bunga lawang dan bunga cengkih secukupnya.
Potong daging anggaran 2 inci x 2 inci, dengan ketebalan 1/2 inci kemudian bersihkan.
Tumbuk jintan manis sampai betul-betul lumat, tambah semua bawang dan halia dan tumbuk lagi kemudian campurkan dengan rempah kari. Gaul rempahan ini bersama sedikit garam pada daging dan ketepikan sebentar.
Tumis bahan tumisan hingga wangi kemudian masukkan daging damn kacau rata hingga mesra. Masak dengan api kecil hingga daging empuk dan pecah minyak. Masukkan garam dan gula merah mengikut rasa. Campurkan santan dan masak lagi dengan api sederhana hingga mendidih. Bila kuah danh mula pekat,siaplah tu...
Sedap dengan apa-apa nasi sekali pun!
2 sudu rempah kari
1 sudu jintan manis ( biji yer.. BUKAN serbuk jintan yang siap tu )
5-6 bawang merah yang besar
2 bawang putih
i inci halia
satu cawan santan pekat
garam , gula merah secukup rasa
Tumisan:
bawang merah , kulit kayu manis bunga lawang dan bunga cengkih secukupnya.
Potong daging anggaran 2 inci x 2 inci, dengan ketebalan 1/2 inci kemudian bersihkan.
Tumbuk jintan manis sampai betul-betul lumat, tambah semua bawang dan halia dan tumbuk lagi kemudian campurkan dengan rempah kari. Gaul rempahan ini bersama sedikit garam pada daging dan ketepikan sebentar.
Tumis bahan tumisan hingga wangi kemudian masukkan daging damn kacau rata hingga mesra. Masak dengan api kecil hingga daging empuk dan pecah minyak. Masukkan garam dan gula merah mengikut rasa. Campurkan santan dan masak lagi dengan api sederhana hingga mendidih. Bila kuah danh mula pekat,siaplah tu...
Sedap dengan apa-apa nasi sekali pun!
Comments
Raya dengan Besemah Daging ya Kak Cik ????
Mmg nampak menyelerakan dengan berkuah begitu, terbau-bau sampai sini ehhh.....
Orait, Maaf Zahir Batin.