Putu Kacang
Aruah mak memang pakar membuat put kacang. Kuih buatan mak relai dalam mulut. Saya cuma melihat mak membuatnya, tak kisah nak tanya ke, nak salin ke. Pandai makan saja. Bila mak telah tiada, terkulat-kulat la mencari...tapi yang ada dalam pasaran tak menepati citarasa. Resepi kuih ini saya ambil dari buku Kuih Muih Utara tulisan Datuk Zakiah Hanum. Resepi Datuk Zakiah 100% menjadi pada setiap kali saya mencubanya. Berbaloi saya bayar berpuluh ringgit untuk buku seperti ini.
600 g kacang hijau
600 gula halus ( saya gunakan gula pasir yang dikisar dan di ayak)
Acuan putu kacang
Goreng kacang hijau, buang kulit dan kisar hingga lumat kemudian di ayak.
Gaul serbuk kacang dan serbuk gula dan basahkan tapak tangan semasa menggaul untuk melembabkan adunan. Campuran ini di buat sedikit sedikit, kemudian tekan kedalam acuan hingga padat. Terbalikkan acuan,. ketuk perlahan-lahan hingga putu kacang keluar dari acuan.
Jemur dibawah panas matahari yang sederhana, kemudian simpan dalam bekas kedap udara.
600 g kacang hijau
600 gula halus ( saya gunakan gula pasir yang dikisar dan di ayak)
Acuan putu kacang
Goreng kacang hijau, buang kulit dan kisar hingga lumat kemudian di ayak.
Gaul serbuk kacang dan serbuk gula dan basahkan tapak tangan semasa menggaul untuk melembabkan adunan. Campuran ini di buat sedikit sedikit, kemudian tekan kedalam acuan hingga padat. Terbalikkan acuan,. ketuk perlahan-lahan hingga putu kacang keluar dari acuan.
Jemur dibawah panas matahari yang sederhana, kemudian simpan dalam bekas kedap udara.
Comments
Salam Aidilfitri, maaf zahir dan batin ya..muaahhhh!!
Selamat Hari Raya, maaf zahir batin...
aha.. anak2 pun suka juga, so kita kenalah ambik tempat mak kita kan. Bezanya sekarang kita tak tumbuk, kita blend jer... hiks...
Sila lah cuba, nnati update kat blog Ummi ya
Salam Aidilfitri, maaf zahir batin
Mamafami,
itu la yang paling azabnya... he he he.
Sekarang kan dah ada kacang yang dah di buang kulit... Sepupu kata, tak best dan tak wangi...tapi cikMilah tak pernah try la pulak.