Monday, December 1, 2008

Almond Vanilla Bundt Cakes


Resepi asal SUPERSOFT BUTTER CAKE*-ANIS ADLINA / >>sudah jadi

Almond Vanilla Bundt Cakes

Bahan A
10 biji telur sejuk Grade A
50 gm air
30 gm ovalette (lebih-kurang 1 1/2 sudu makan)
1 1/2 sudu tea baking powder
350 gm castor sugar (saya guna 280gm je)
400 gm tepong gandum
2 sudu tea vanilla essence ( resepi Anis guna 1 sudu teh)

Bahan B
350 gm butter
4 sudu makan penuh susu pekat ( resepi Anis guna 2 sudu makan)

Bahan C
1 1/2 cawan serbuk badam ( ground almond)

Glaze: ganache cair..

Hiasan: almond nib / almond flakes - toast

Pukul telur hingga putih. Masukkan ovalette, gula, baking powder dan airserta vanila esen. Pukul lagi hingga pekat, kemudian masukkan tepung. Pukullagi hingga sebati dan pekat.Pukul mentega hingga putih, masukkan susu, campurkan kedua-dua bahan pukul lagi hingga rata.
Kaup balikkan serbuk badam perlahan-lahan.
Tuangkan dalam acuan kecil-kecil atau loyang 8 x 8 danbakar hingga masak.

2 comments:

ummi said...

Amboi, amboiii CikMilah mengganazz nampak..x tahan lak tgk ganache kat atas tuu..hehe..badan dh makin tembam ni..alahaiii..banjir surut, tp lemak x surut2..huhuuuuu :((

tulipurple said...

uik..lama tak mai sini,dah tukaq langsir rupanya..hhuuhu..nice.
sggh syedappp tgk kek ini,bertambah seri ada tulip felawer kat belakang tu..hehe.