Trifle Blueberry
Salam ambang Ramadhan. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini bukan medan kita menyubur lagha dengan makanan dan minuman. Seharusnya kita bersederhana. Bukannya salah kita sediakan juadah istimewa untuk meraikan Ramadhan dan menjamu selera, cuma biarlah kita berpada-pada; dan paling afdhal ialah kita ikhlas kerana hidangan yang paling hebat ialah yang disediakan dengan penuh keikhlasan. Semuga penat memasak diangkat oleh Allah dan diganjari pahala darinya.
Jom kita buat trifle untuk manisan sejuk berbuka.
topping blueberry secukupnya
2 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung jagung
gula pasir secukupnya- agak-agak satu cawan ( bahagi dua)
jeli serbuk
perisa blueberry
Jeli: macam biasa la masak jeli dengan gula, perisa blueberry dan air.
Penyediaan:
potong kek dan masukkan pada dasar bekas ( saya gunakan plastik kecil). Masukkan sesudu kecil topping blueberry. Lapiskan dengan kastad kemudian curahkan jeli melitupi kastad. Sejukkan
Jom kita buat trifle untuk manisan sejuk berbuka.
Bahan:
Kek span - saya beli yang siap jer...topping blueberry secukupnya
2 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar tepung jagung
gula pasir secukupnya- agak-agak satu cawan ( bahagi dua)
jeli serbuk
perisa blueberry
Sediakan kastad: Cairkan tepung jagung dengan 1/2 cawan air.Pukul telur dengan susu dan sedikit esen vanila. Panaskan susu dan 1 bahagian gula; bila susu agak suam masukkan telur dan kacau tanpa henti kemudian masukkan cairan tepung jagung dan kacau hingga masak. Kastad perlu sedikit cair ya;
Penyediaan:
potong kek dan masukkan pada dasar bekas ( saya gunakan plastik kecil). Masukkan sesudu kecil topping blueberry. Lapiskan dengan kastad kemudian curahkan jeli melitupi kastad. Sejukkan
Comments
-Hartini-