Ayam Madu Berempah
1 ekor ayam, potong ikut suka hati
kunyit dan garam secukupnya untuk di lumur pada ayam
10 ulas bawang merah
5 bawang putih
7 tangkai cili kering
1 inci halia
kunyit hidup
4 batang serai
1 sudu rempah kari daging
1/4 sudu teh lada hitam
kicap cair
kicap pekat
setengah cawan madu
setengah cawan air suam
setengah cawan susu cair atau santan
Tumisan: bawang merah, bawang putih,kayu manis, cengkih, bunga lawang
Goreng ayam yang dah di garamkunyitkan; toksah la garing sangat ( agak-agak separuh masak)
Kisar semua bahan dengan ir secukupnya hingga halus.( kecuali kicap air suam dan madu)
Panaskan minyak ; tumis rencah tumisan hingga layu. Masukkan rempahan yang dikisar dan goreng hingga naik wangi. Masukkan kicap dan santan/susu bersekali dengan ayam goreng. Kacau hingga rempah bersalut dengan ayam. Satukan madu dengan air suam-curahkan ke dalam ayam.Renihkan dan
balik-balikan ayam hingga cukup masak. Perisakan dengan garam, gula merah atau tambah madu secukup rasa.
Comments