Ayam Masak Hitam
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (1.5 kg) dipotong 14 , bersihkan
Bahan memerap ayam:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 sudu besar serbuk jintan putih
sedikit garam halus
Tumisan:
4 camca besar minyak
daun pandan
daun kari
rempah tumis 4 sekawan(kayu manis, pelaga,bunga lawang)
3 batang serai (diketuk)
4 labu bawang besar (kisar halus)
20 tangkai cili kering (kisar halus)
1/2 cawan kicap manis
2 sudu besar puri tomato ( dalam tin)
2 biji tomato merah (kisar)
Cara Penyediaan:
- Ayam potong sederhana kecil. dan diperap dengan bahan perap yang telah dikisar halus bersama serbuk jintan putih selama 1/2 ke 1 jam. Ayam ni di goreng separuh masak tapi sekarang saya guna magic pan saja.Masukkan dalam magic pan selama 4 minit, kemudian balikkan dan masak lagi selama 2 minit.
- Panaskan minyak, masukkan rempah tumis, daun pandan dan daun kari.
- Masukkan cili kisar, bawang kisar dan kacau rata, biar masak sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan ayam, serai, kicap manis secukupnya dan tomato puree. Tambahkan sedikit air (1/2cawan) tutup tudung periuk , biar hingga mendidih.
- Masukkan garam & gula secukup rasa dan kuah nya menjadi pekat, tutup api dan sedia untuk dihidang.
Comments