Sejuk Manis Ramadhan! Agar-agar Ros

Nyaman ditekak.. mudah pula membuatnya...

.
Saya suka masukkan dalam acuan comel. Dapat banyak pula. Sekali buat boleh simpan sampai akhir puasa. Boleh bagi jiran atau kawan. Paling tidak, simpan sejuk saja dan boleh dikeluarkan waktu orang bertandang tak bagi green light ataupun waktu lewat sediakan iftar dan tak sempat beli makanan...

1 cawan agar-agar tali ( cuci, rendam, tapis dan sukat dlm cawan)
2 cawan gula pasir
3 cawan air
1 kotak kecil santan segera
Pewarna/perasa ros

Masak agar-agar dengan 3 cawan air hingga cair.
Masukkan gula dan masak lagi hingga larut semuanya
Masukkan santan, Kacau selalu. Masak hingga mendidih sedikit.

Tapis and tuang dalam acuan sesuka hati..
Sejukkan.
Sedia utk dihindangkan




Comments

Popular posts from this blog

Apam Polka Dot tanpa Ovallete

Samperit Resepi Lama

Nasi Kerabu Kedah