Aura Raya! Samperit Kastad
Resepi ni entah dari mana.. saya simpan sejak remaja.
Bahan-bahannya:
300 gram mentega
160 gram gula aising
100 gram tepung jagung
160 gram tepung kastard
240 gram tepung gandum
2 biji kuning telur
Ceri yang di potong kecil-kecil untuk hiasan
Cara-caranya
Pukul mentega dan gula aising hingga sebati. Tak perlu gebu sangat sekadar adunan bersatu saja
Masukkan telur kuning dan kacau sebati. Saya pkul sedikit telur tu segan garpu sebelun di tuang dalam adunan krim mentega
Ayak semua jenis tepung. Masukkan sedikit demi sedikit sambil di uli denan hujung jari hingga menjadi doh lembut.
Masukkan dalam acuan samperit dan tekan. Saya guna acuan pecah 14.
Hias dengan ceri dan bakar dengan api sederhana. Untuk oven saya jenama Sonar saya bakar selama 20 minit dengan suhu 160C
Pukul mentega dan gula aising hingga sebati. Tak perlu gebu sangat sekadar adunan bersatu saja
Masukkan telur kuning dan kacau sebati. Saya pkul sedikit telur tu segan garpu sebelun di tuang dalam adunan krim mentega
Ayak semua jenis tepung. Masukkan sedikit demi sedikit sambil di uli denan hujung jari hingga menjadi doh lembut.
Masukkan dalam acuan samperit dan tekan. Saya guna acuan pecah 14.
Hias dengan ceri dan bakar dengan api sederhana. Untuk oven saya jenama Sonar saya bakar selama 20 minit dengan suhu 160C
Comments