AromaRaya! Bright Eyed Susan
Ketuk-ketuk Aidilfitri....
Biskut kegemaran saya. Suka benar kerangupan badam bersatu jem strawberi , lemak manis membelai tekak. Mudah jer buat ni.. Tak payah terap.. gentel-gentel jer.. hehehe..
Sempat lagi buat ni..
Selamat mencuba ya.
InsyaAllah tak kecewa...
BRIGHT EYE SUSAN COOKIES
Dicubarasa : Ummi @ Home Sweet Home
Copy and paste dari blog Ummi Zaihadi
Bahan:- (anggaran 80 biji)
- 260 gram tepung gandum
- 1/2 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 250 gram mentega (akak guna brand Anchor)
- 125 gram gula kastor
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 biji kuning telor
- 1 biji putih telor
- Cincangan almond (almond nibs) secukupnya
- Jem strawberry secukupnya
Cara Membuat:-
- Ayak tepung, baking powder dan garam. (akak ayak 2x). Ketepikan.
- Dalam mangkuk pengadun, masukkan mentega dan gula kastor, pukul hingga sebati.
- Masukkan kuning telor dan terus pukul lagi.
- Masukkan esen vanila dan terus pukul hingga sebati. Switch off mixer.
- Keluarkan mangkuk adunan dan masukkan tepung yang telah diayak tadi. Kaup balik rata dan uli sedikit hingga mendapat doh yang lembut. (akak dapati adunan lembut teramat, so akak tambar lebihkurang 3 sudu besar tepung lagik)
- Sukat adunan sebanyak 1 sudu kecil dan bulat-bulatkan. (jika boleh buat bentuk bulat biar sama). Buat hingga habis.
- Celupkan permukaan atas bebola biskut dalam putih telor dan kemudian golekkan permukaannya dalam almond nibs.
- Susun dalam dulang pembakar dan buatkan lubang di tengahnya. Masukkan jem dalam piping plastic dan paipkan jem ke dalam lubang tadi. (akak letak biskut dalam papercup, senang dan lebih kemas...hehe) - boleh buat lubang dengan hujung senduk kayu yg bulat dan sesuai la yea)
- Panaskan dulu oven dan bakar pada suhu 200 C selama 10 minit atau ikut oven masing-masing la yea.. (*oven saya brand Soner set 160 C dan bakar selama 16 minit).
Comments