Samperit Resepi Lama
Terima kasih Anis Adlina Amir kerana sudi berkongsi resepi neneknya. Menginjak usia begini, saya suka menyelongkar khazanah nenek moyang mencanai rasa. Sejak akhir-akhir ini saya lebih menjurus kepada kuih-kuih lama. Sedap dan original. Kalau tak mencari dan belajar, seni kuih lama nanti hilang tak berkubur.
Barangkali usaha kecil ini sekadar memeriahkan suasana, sebab ramai orang lain dah buat ; bagi saya sekurang-kurangnya ada sesuatu untuk anak-anak saya merujuk...
1 tin tepung jagung Brown and Polson 450 g
1 tin mentega SCS/buttercup 454 g
7 kuning telur( ayam kampung )
1 1/4 cawan gula; ( ***)
1 1/2 cawan tepung gandum
***Anis tak pasti gula jenis apa; percubaan pertama saya guna gula aisng, kurang manis dan terasa lemaknya, saya suka; kemudian saya cuba lagi gunakan gula pasir yang di kisar dan di ayak; hmm manisnya lebih terasa, tapi tidaklah terlalu manis. ***
Campurkan senua bahan dan uli perlahan-lahan hingga sebati dan lembut. Saya gaulkan gula dan kuning telur , bila sebati baru saya masukkan kedua-dua jenis tepung. Menteganya saya masukkan 3/4 sahaja, kemudian tambah sedikit-sedikit. Ingat pesan Anis , tak payah uli terlalu lama, takut nanti kembang, Bila cukup sebati, saya tekan dengan jari guna nozzle open star. Boleh juga guna acuan samperit yang ada penekan kayu tapi pada saya saiznya nampak gagah sikit. Saya suka samperit comel-comel sebesar syiling 20 sen. Sebiji sesuap. Ayu gitu.. tak payah buka mulut besar-besar...he he he, malu la.. sebab bila masuk mulut tak boleh buka, gebu.....membelai lidah dan tekak.
Comments
Jom pakat buat, he he he...
Ya Allah, sedapnya kuih samperit, arwah emak akak dulu pandai buat kuih nie tiba masa akak tiap kali buat tak pernah menjadi..
ni kuih favourite saya!!!!!!!!!
Salam perkenalan, saya enjoylah masuk rumah cikMilah ni. Macam2 ada.Kuih semprit tu comei betul. Saya suka...Tapi saya confuselah antara kuih semprit dan kuih dahlia...
dah dapat dah resepi samperit...
sebab ingat2 lupa...
ni dah dapat ..siap dgn sukatan lagi...t/kasih...saya copy paste ble...
mesti sedap nih
Kalau tengok resepi dahlia pun pakai t.jagung jugak kan...
jom siasat.....
KakAmal... sila .. sila
Mommy lily, sama-sama, ilmu buat kuih ni. apalah lah sangat kalau nak dikongsi kan...
Tapi kalau nak guna mixer jugak, gunakan masa beat telur + butter saja. Lepas tu masuk tepung pakai tangan, uli dgn hujung jari jer..tak mau adunan kembang sangat. Kot nanti waktu tekan tu nampak cantik, lepas bakar nanti kembang...Semuga membantu
rasa macam nak cuba gal satu hari nanti..
Sama-sama.... selamat beroperasi:)
Salam KakLiza,
kalau kakLiza buat, lagi cantik rasanya!
cair je kat dalam mulut.., huhu
thanks tuan punya resepi...
Tumpang tanya, selain daripada mentega Golden churn. Mentega apa yg sedap utk membuat biskut semperit lama ni yer? krn sy tgk berita baru2 ni, sijil Golden Churn dh di tarik balik sijil halalnya krn ada DNA babi.. "Sesgghnya mcari yg Halal itu fardhu bg umat Islam".
saya baru belajar buat biskut tp..saya confuse la..biskut samperit ni,ade resepi yg pakai tepung kastard...ada yg pakai tepung jagung...ada perbezaan ke kak?
Saya nak tanya 1 tin tu banyak mana kalau ikut acuan cawan atau gram?
Terima kasin
sy pon tgk xde degree bkr tp wat 150,15min....
TQ, wani