Tumis air ...
Tumis air jer hari ni.. bahasa biasa, masakan yang amat biasa. "Escapism" pada
Sayur Brokoli Tumis Air
1 pokok brokoli – di cerai-ceraikan ikut flowerette tu
5-6 tangkai cendawan
tiram ( hari ni cendawan dlm tin je yg ada..)
Bawang besar di potong baji
Sos tiram
Tepung jagung
Bawang putih – tumbuk kasar/atau hiris nipis buat tumisan
Garam gula secukup rasa
1 ½ cawan air
Cuci, tos dan potong sayur-sayur. Hari ni guna cendawan
butang dalam tin saja – kalau dapat cendawan tiram
yang segar tu, lagi sedap buat sayur
tumis dengan brokoli ni.
Hiris nipis dada ayam
Tumis bawang putih atas api besar dengan sedikit minyak hingga wangi. Masukkan isi ayam, kacau
balikkan dan biarkan ia bertukar warna. Tujuan
kita besarkan api supaya bawang dan ayam cepat garing di luarnya tapi lembut didalam. (It cooks very fast and lock in all the flavors)dan rasanya lebih perisa. Bila warna ayam bertukar putih,
curahkan air dan biarkan mendidih. Kecilkan api, masukkan cendawan, bila
cendawan dah lembut baru masukkan brokoli dan bawang. Kalau guna cendawan
butang tu, masuk sayur sekali harung jer dlm periuk.
Kalu suka kuah pekat sedikit, bancuh sesudu teh tepung
jagung dengan sedikit air, masukkan dlm kuah , Tabur garanm dan gula secukup
rasa,biar ia mendidih sebentar… tutup api .. sedia…untuk di hidang!
Comments
sesuai dengan bulan 10 nieh. org kanser elok makan brokoli:)