Sunday, June 29, 2008

Haw Flakes Layer Cake


Anak penakan kita Nana mengandung dan nak kek lapis asam yang Maksu buat.., teringin nak makan. Ermmm,kesian pulak dengar, mengaku sajalah Maksu akan usahakan ...macam la terror melapis ni...padahal tak pernah buat pun ...Lagi sekali percubaan berani mati. Terrer jadi terrorist kek lapis kot ya! Sekali lalu ingat nak tepon my biras yang kerja kat Penjara PP tu, kek Lapis Asam dari sana sedap jugak. Tiap kali raya dia kan bawa balik ke rumah MIL kek ni.. itu pasal den banyak lemak seguni pasal supply kek lapis asam ni memang sentiasa ada .. he he he .
Tapi kesian la kan, Nana punya requirement "nak kek lapis asam yang Maksu buat". Paham tu? Teringat masa dia mengandung anak kedua dulu, minta nak kek coklat, waktu tu kita pun dalam pantang lepas ectopic ops...By the time kita buat, dan call depa mai ambik kek, depa kata dia baaaaru bersalin pagi tadi.. uhuks...sampai la ni tiap kali Tok Aunty jumpa baby tu Sofia Jasmine namanya, teringat saja kek coklat! Tak nak la pisang berbuah dua kali kan..jadi Tok Aunty pun mentelaah la segala resepi Dayang, Kak Liza, Bro Rozzan, Cik Mat Gebu, lastly berkenan dengan resepi Bro Rozzan kat sini .

Bismillah hirrahmaanirrahim... dan terus baca 3 Qul macam yang aruah mak ajar bila nak start masak... dah siap, gini lah jadinya. Hasil sulung kita ni tak la cantik sangat, tapi boleh la melayan kepingin mak buyung... Ok ya Nana.. enjoy!!!


Ni kita salin balik resipi Bro Rozzan... terima kasih ya...

KEK LAPIS HAW FLAKES (MASAM MANIS)
10 biji telur
190 gm gula halus
450 gm mentega
300 g biskut Marie–tumbuk halus
secukup haw flakes
1 tin susu pekat manis
85 gm sekaya
1 sudu teh vanilla
Cara:
1. Pukul gula dgn mentega hingga kembang. masukkan telur sebiji sebiji, kacau rata2.
2. Masukkan biskut tumbuk tadi dan kacau lagi hingga rata. Kemudian masukkan susu pekat, sekaya dan esen vanilla.
3. bahagikan adunan kepada 3 atau 4 bahagian dan warnakan dgn warna pilihan anda
4. Alaskan loyang 9" x 9" dgn kertas tracing dan griskan pada dasar dan keliling loyang. Ambil 2 senduk adunan dan bakarlah berselang-seli warna dgn api grill kira2 180-190 darjah Celsius. Setiap lapisan dibakar kira2 selama 5-7 minit atau hingga masak.
Untuk bakar, kita ikut style CikMat, bakar kuning 2 lapis, letak asam flakes, bakar hijau 2 lapis dan seterusnya....

8 comments:

Kak Elle said...

nampak sedap tu cikmilah nak sepotong bolih?Nanti kirim kat Simah ye....hehehe

cikMilah said...

Bisa di atur kak...Insyallah.:))

Ummi said...

Uihh Milah dah buat kek lapis BR nih..akak beli bahan dah lama gak, bila nk buat xtau le..weekend pun x diam, ada je hal! Mintak sikit yg Milah le..boleh? hehe..

Dianne said...

Salam,resepi saya resepi tradisi temurun dr nenek moyang,di jamin tidak menghampakan ;)
ori kek lapis masam manis pakai horlicks - kebanyakan skrg resepi di ciplak,di ubah suai.

cikMilah said...

Salam Ummi, buat Ummi jgn tak buat he he he.. Ikut satu persatu InsyaALLAH menjadi. Saya puny adah abishhhhh, itu mak buyung betul2 santap!

cikMilah said...

Salam Dianne, thanks for sharing that authentic recipe. InsyaALLAH menunggu masa nak cuba ni resepi Dianne pulak. Semua barang dah siap beli dah..selain dr guna horlock dan tepung HK, cara penyediaan Dianne pun lain sikit kan. Excited nak but kek lapis lagi ni..:)

Ana said...

cantikknya kek lapis haw flakes ni...rajin yer kak cik buat....

inasaly said...

salam akak,actually lina dah lama juga perasan email akak..sbb tgk pga 815..mcm selalu tgk no tu..hehhe..tp biasalah..lina seganlah nak tegur org..nie pun sejak pandai ber fp fp nie baru kenal org2 kat sini..kalo x ku gan dunia kek dan rumah itu aje..bukan sombong tp x reti ...sedap tgk kek lapis akak,actually lina buat kek2 nie dah lama tp hanya pasaran kat off abang aje..thn nie baru nak luaskan iklan..kat area rmh pun x tau lina meniaga kek..hhehhe..tq singgah fp lina