Pesamah Daging pernah saya siarkan lama dulu disini . A pa tu pesamah? sesetengah orang memanggilnya besamah atau mesamah. Ia seakan-akan kari pekat, tapi sebenarnya bukan kari. Rasanya lain sikit dari kari daging biasa. Ia perlu ada rasa rempah yang sedap, dagingnya lembut, ada rasa manis dan sedikit masam.Kesukaan saya ni, tapi jarang memasaknya. Pesamah sedap dimakan dengan nasi minyak, nasi putih, malah sedap di cicah roti dan roti jala. Selalu nya saya masak agak banyak sebab makin disimpan dan dipanaskan, makin sedap. Kalau ada lebihan pesamah ni, saya juga buat sarapan dengan dengan lempeng kelapa...hahaha.. lempiang nyoq atau lempeng kosong saja.. Bahan-bahan yang diperlukan: 1. Daging dan perapan nya. 1 kg daging 2 paket rempah kari 1 labu bawang besar, pilih yang besar saiznya 1 inci halia 5 ulas bawang putih 1 sudu besar gula merah - saya guna gula merah cap bintang :) Bawang besar, halia and bawang putih - dikisar kem...
Comments
canti presentation sotong ni nampak menyelerakan...penah juga buat sebab teringin, sedap juga dilayan sekali sekala...oooo bila nk balik kedah??? nk jumpa??? Insyaallah bole..ni mail rani apa-apa bg taw nooo nuwairani@gmail.com
KakRinn pun jakun gak bila tengok sotong sumbat ni keh keh keh. Soklan serupa jugak yg kakrinn tanya diri sendiri...lagu manaaaaa la nak makan benda alah ni.. nak try pun tak tergamak. Tapi kalau ada org kasi..heh heh, boleh jugak ekk sesekali rasa..
Kakcik dah try tuuu....apa komen ???
Ya btulll ana, ini memang percubaan berani mati..sesekali boleh la.sbb leamk sotong camput lemak santan tu.. memang lemak-lemak lemak!Sedap tu sedap jugak...
Rani, actually ketupat ni nak makan denagn apa? hi hi hi..
Rinn, not bad.. macam kata Rani,
boleh dilayan sekali sekala...
nanti kita coling-coling