Kek Pisang Terbalik!
Assalaualaikum warahmatullah..
Bukannya cerita pasal kek yang terbalik tonggang langgang "by accident" atau jatuh bersepai tak boleh makan...tapi ini kek pisang terbalik macam "that pineapple upside down cake".
bila teman sebilik capai kamera dan komen.."hmmmm.macam ni la kek pisang"...sememangnya boleh dibuat lagi...dan lagi.....dan lagi.
Bukannya cerita pasal kek yang terbalik tonggang langgang "by accident" atau jatuh bersepai tak boleh makan...tapi ini kek pisang terbalik macam "that pineapple upside down cake".
bila teman sebilik capai kamera dan komen.."hmmmm.macam ni la kek pisang"...sememangnya boleh dibuat lagi...dan lagi.....dan lagi.
Panas-panas, sedapnya karamel bersatu pisang dan kek yang lembab dan panas |
Ini gambar dari henpon tak canggih akak.
bila karamel dah set-up dan tak melekit lagi dah; kek pun tinggal separuh |
Kek Pisang Terbalik
by cikMilah
Bahan-bahan:
2 camb penuh mentega
1/2 cawan gula perang lembut
3-4 pisang emas - potong membulat
2 cawan tepung gamdum
1 camt baking powder
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 sus serbuk kayu manis
2 biji telur saiz A
3/4 cawan gula perang lembut
2 biji pisang ranum di lecek
1/2 cawan krim masam
1 cawan coklat chip
Cara membuatnya:
Ratakan mentega dalam acuan tin 9x9 inci dan tabur 1/2 cawan gula perang ; letak atas api hingga mentage dna gula membentuk karamel. Ratakan seluruh bahagian dengan karamel.
Susun pisang memenuhi dasar acuan. Ketepikan
Satukan bahan-bahan kering - tepung, serbuk penaik dan seruk kayu manis. Ayak dan ketepikan
Pukul telur dengan gula perang hinga kembang. Masukkan pisang lecek dan krim masam. Sebatikan adunan hingga rata, kemudian masukkan tepung secara kaup dan balik. Tabur coklat sedikit demi sedikit hingga rata.
Sudukan ke dalam acuan hingga melitupi lapisan pisang. Ratakan kemudian bakar hingga masak.
Bila dah masak, tunggu hingga suam, baru keluarkan dari acuan.
by cikMilah
Bahan-bahan:
2 camb penuh mentega
1/2 cawan gula perang lembut
3-4 pisang emas - potong membulat
2 cawan tepung gamdum
1 camt baking powder
1/2 camt soda bikarbonat
1/2 sus serbuk kayu manis
2 biji telur saiz A
3/4 cawan gula perang lembut
2 biji pisang ranum di lecek
1/2 cawan krim masam
1 cawan coklat chip
Cara membuatnya:
Ratakan mentega dalam acuan tin 9x9 inci dan tabur 1/2 cawan gula perang ; letak atas api hingga mentage dna gula membentuk karamel. Ratakan seluruh bahagian dengan karamel.
Susun pisang memenuhi dasar acuan. Ketepikan
Satukan bahan-bahan kering - tepung, serbuk penaik dan seruk kayu manis. Ayak dan ketepikan
Pukul telur dengan gula perang hinga kembang. Masukkan pisang lecek dan krim masam. Sebatikan adunan hingga rata, kemudian masukkan tepung secara kaup dan balik. Tabur coklat sedikit demi sedikit hingga rata.
Sudukan ke dalam acuan hingga melitupi lapisan pisang. Ratakan kemudian bakar hingga masak.
Bila dah masak, tunggu hingga suam, baru keluarkan dari acuan.
Panas-panas, sedapnya karamel bersatu pisang dan kek yang lembab dan panas |
Comments
ok...ok...mak suka pisang.
akan buat nanti. akan.